В битката с домашното насилие в Кипър  

 

Само преди два дни българка в Кипър пострада тежко в случай на домашно насилие. Какво трябва да направите в такъв случай?

 В момента в Кипър върви кампания под надслов „Нулева толерантност към насилието срещу жени и момичета”, насочена към мъжете и младежите, които си позволяват да вдигнат ръка и наранят „любимо същество”.

Координира се от Офиса за човешките права.

„Целта на кампанията е двустранна”, заяви комисарят на организацията Йоргос Какотас.

Първата е да се образоват и да се изостри чувствителността на обществото за домашното насилие чрез медиите, а втората посока е да се  организират обучителни семинари, насочени към организации и институции.

“Медийната кампания има за цел да информира обществото, но също така и за оспорване на половите стереотипи и социални и културни нагласи и възприятия, които правят насилието приемливо. Тя е насочена конкретно към целевата група на мъжете и момчетата, “казва Какотас.

За провеждане на семинари за обучение, целевите групи са: полицейски служители, здравни специалисти, социални работници, прависти и обществени служби, занимаващи се с жените имигранти, които са допълнително уязвими.

Бюджетът на програмата е 380 х.евро, 80% от които са предоставени от програма „Прогрес” на ЕС и 20% от кипърското правителство.

Под егидата на този проект, Средиземноморския институт за социални изследвания на пола (MIGS) изпълнява кампания в общонационални медии, наречена “Мъжете казват „не” на насилието срещу жените”.

Кристина Кали, координатор на проекта заяви, че кампанията вече тече под формата на клипове в няколко канала на радиото и телевизията, плакати и постери в автобусите и магистралите, а също и по стадионите.

насилиеКолко работеща е обаче такъв вид кампания? Насилникът не се спира пред нищо, той е решил да се наложи на всяка цена…

В момента стотици жени на острова имат проблем с домашното насилие, страхуващи се да направят оплакване, в т.ч. и българки.

Само преди дни българка бе жестоко пребита от кипърския си „приятел”, самонастанил се в дома й, в пристъп на ревност. От полицията не проявиха особен ентусиазъм в разрешаване на случая, съветвайки я да се обърне към адвокат. Дори обсъждайки ситуацията, стигнахме до идеята да се ползват услугите на охранителна фирма, за да се сплаши мачото.

В момента тече процедура за издаване на ограничителна заповед, която едва ли ще спре насилника, решил да раздава юмруци и превъзпитава жената, която смята за своя собственост.

Как можем да разпознаем, че се намираме в насилствена връзка? 

Предлагаме бърз тест

Ако отговорите на повечето въпроси с “да”, най-вероятно сте в насилствена връзка и е добре да потърсите помощ.

*Изпитвате ли страх от вашия партньор в по-голяма част от времето, прекарано с него?

*Била ли сте унижавана, обиждана от партньора ви насаме или пред други хора?

*Физически била ли сте наранявана от партньора си?

*Избягвате ли определени теми, за да не разгневите партньора си?

*Партньорът ви има ли ниско самочувствие, дори и да е успешен в кариерата?

*Заплашвал ли ви е, че ще се самоубие, за да ви попречи да го напуснете?

*Принуждавана ли сте от партньора си да правите секс?

*Партньорът ви чупил ли е ваши вещи, покъщина?

*Случвало ли се е партньорът да не ви позволява да се виждате с приятели и роднини, да контролира кога, къде и за колко време излизате?

*Вашият партньор притежава ли негативни нагласи към жените (приема ги като сексуални обекти, глупави, неспособни и т.н.)?

*Чувствали ли сте толкова зле, че сте си мислили, че заслужавате да бъдете физически или емоционално наранявана?

*Запитвали ли сте се дали не сте вие тази, която реагира пресилено на реакциите и поведението на партньора?

*Страхувате ли се, че партньорът може да отнеме децата ви?

*Била ли сте насилвана (физически, психически, емоционално, сексуално) като дете?

*Случвало ли се е често партньорът ви да омаловажава и пренебрегва вашите мнения, разсъждения?

12-13-ΒΙΑКакво да направи жена в подобна ситуация:

*Сериозно да обмисли възможността и начините, по които да напусне връзката.

*Да потърси помощ от специалист, който да предостави подробна информация как да се запази здравето и сигурността й.

*Да подаде жалба в полицията.

*Да заведе дело за домашно насилие по силата на Закона за защита от домашно насилие.

Ако сте обект на домашно насилие, можете да се обадете на тел.1440 за цял Кипър, за да алармирате за ситуацията и да подадете жалба в полицията, представяйки и медицинско освидетелстване за извършеното върху вас насилие.

По този начин, отговорността за тормоза и насилието ще поеме този, който трябва – извършителят. Подаването на жалба има както превантивна, така и възпитателна функция за насилниците. Това е начинът да се пребори с чувството за безнаказаност, характерно за много насилници.

един коментар

  1. ИМАХ ТАКЪВ ПРОБЛЕМ. НО АЗ ВЕДНАГА ГО ЗАРЯЗАХ . ЖАЛКОТО Е,ЧЕ ТОЙ СИ НАМИРА ЖЕРТВИТЕ В ПРОГРАМИ ЗА ЗАПОЗНАНСТВА.
    ЖАЛ МЕ Е ЗА МЛАДИТЕ МОМИЧЕТА.ПРИВИКВА ГИ В КЪЩИ .ТОРМОЗ , ПСИХИЧЕСКИ,ЕМОЦИОНАЛНО И СЕКС УЖАСНО. ИЗБЯГАХ,НО ВСЕ ОЩЕ НЕ МОГА ДА СЕ СЪВЗЕМА.ВИНАГИ СЪМ БИЛА ЛОГИЧНА И СИЛНА ЛИЧНОСТ.СПРЕТЕ ГО.ТОВА Е ШИЗОФРЕНИК. БЛАГОДАРЯ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*