Водопровод на Анкара да бъде преразгледан

Анкара, която строи подводен водопровод свързващ Турция с окупираните северни територии на острова, незаконно е отчуждила земи, принадлежащи на кипърски гръцки бежанци, за целите на проекта.

Въпросът беше обсъден на заседание на парламентарната комисия за бежанците с участието на министъра на външните работи Йоанис Касулидис и министъра на земеделието Никос Куялис.

Касулидис каза, че въпросът ще бъде повдигнат на преговорите за решение на кипърския проблем, които се очаква да се възобновят този месец. Той каза, че политиката на Анкара за водите в териториите, окупирани от нея от 1974 г. насам, е част от по-широките геостратегически планове на Турция в Източното Средиземноморие.

Ясно е, каза той, че Анкара се стреми към обединяване на окупираните територии с Турция.

Министърът на външните работи заяви, че има уверения, че ЕС ще се включи също в преговорите за Кипър.

Той също говори за усилията на правителството, сега и по време на предишната администрация, да прекрати проекта. Правителството е информирало ООН в писмен вид преди повече от една година, но не е получило отговор.

Водопроводът, който ще донесе вода от Турция под Средиземно море до окупираните райони на Кипър се очаква да бъде пуснат в експлоатация до края на годината.

Въпросът ще бъде разгледан в комисията отново след месец, когато бъде финализиран доклада на Съвета за геостратегически изследвания.

По време на срещата министърът на земеделието представи плановете на правителството да предотврати каквито и да било последици за селското стопанство, до които ще доведе водопровода.

На заседанието на комисията бе докладвано, че правителството разработва план за разпределяне на допълнителни 25 милиона кубически метра вода за земеделски цели. Проектът за рециклирана вода ще струва 3 милиона евро.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*