Бежанците в Акротири – отговорност на Великобритания или Кипър

Пристигналите 114 близкоизточни мигрантите в Акротири тази седмица тестват споразумението между Кипър и Великобритания от 2003-та г., и до момента все още не е ясно кой е отговорен за тях – Британската база, която е суверенна английска територия или Кипър.

В изявление, публикувано в сряда, от британските бази заявиха, че „меморандумът от 2003 гарантира, че кипърските власти трябва да поемат отговорност при случаи като този”, и че „ние работим позитивно и в сътрудничество с Република Кипър и органите за управление на ситуацията.”

Но кипърското външно министерство заяви пред Асошиейтед прес в четвъртък, че споразумението не задължава Кипър да приемат лица, търсещи убежище, които са пристигнали в британските бази.

“За нас е ясно, че отговорността е на британските бази и британското правителство”, каза служителят при условие за анонимност.

бежанциТой заяви, че в споразумението се посочва, че Кипър трябва да помогне на британските власти за идентифициране на лица, търсещи убежище, докато се разглеждат молбите им, като този процес може да отнеме седмици, ако не и месеци.

Освен това, Великобритания трябва да покрият разходите за осигуряване на жилища на лицата, търсещи убежище.

Ясно е, че Великобритания „ще се стреми да засели хора, признати за бежанци в страни, които желаят да ги приемат” в рамките на една година от одобрението им, казва длъжностното лице.

Това тълкуване на споразумението бе подкрепено от Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), че „лицата, търсещи убежище, които пристигат директно в британските бази са отговорност на Великобритания”.

Британските власти се опасяват, че базите им на острова могат да бъдат използвани от трафикантите като задната врата до Великобритания за бежанци, бягащи от войни Сирия и други мигранти.

Статутът на мигрантите, пристигнали в Акротири все още не е ясен.

Следващите стъпки в обработката на 114-те бежанци ще се решават въз основа на техните искания, заяви говорителят на Гражданска защита.

Оливия Михаелиду от ГЗ заяви, че държавни служители са били в базата в Акротири да запишат и обработят исканията на 114-те бежанци. А държавните органи започнаха консултации с Върховния комисариат на британските бази как да се справят със случая.

“Имаме план за действие и в съответствие с резултатите, ще се приложи. В гражданска отбрана сме готови да предоставим своите услуги, ако е необходимо “, заяви г-жа Михаелиду.

Досега нито базите, нито държавните органи са предоставили някаква официална информация за това откъде са тръгнали тези хора и коя е крайната точка на пътуването им.

От CNA съобщават, че от видео, изпратено от базите било видно, че бежанците са палестинци и сирийци и че крайната им дестинация е Германия. Двама бежанци във видеото разказали още, че са им обещали първо да ги закарат до Гърция, а оттам в Германия. На лодката хората са били три дни без никаква храна и вода.

Източник CNA

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*