Разбитите магазини и бизнеси в Лимасол и Хлоракас остават без държавна помощ за възстановяване

„Правителството няма законово или конституционно задължение да им помага“

Седмица след насилствените инциденти, които пожънаха унищожения в мигрантската общност в Лимасол в подхранвана от расизъм атака, тези, чиито бизнеси са разбити от вандали, се чувстват изоставени от държавата.

Въпреки осъждането и изявленията за подкрепа на мигрантите в тежкото им положение, много от тези, които са видели счупени витрини и хвърлени коктейли Молотов в помещенията им, са загубили единствения си източник на доходи.

Щетите възлизат на хиляди евро, число, което много от чуждестранните собственици на магазини дори не могат да си представят.

И докато община Лимасол се намеси, за да поеме разходите за виетнамския магазин, който беше потрошен, останалите фирми, притежавани от хора от Близкия изток, смятат, че са били напразно обнадеждени от властите.

„Правителството няма законово или конституционно задължение да им помага“, каза заместник-говорителят на правителството Докса Комодрому пред Cyprus Mail .

Изявлението дойде, след като полицията, част от същото правителство, призна, че не е изпълнила задължението си да защити тези, които са били бити и нападнати, и е стояла безучастно. Този провал беше признат от самия началник на полицията, който каза, че „ можехме да се намесим по-рано “.

„Президентът Никос Христодулидес направи изявления и каза, че ако някой бъде признат за виновен за щети, той ще бъде принуден да плати сумата.“

Досега общо 48 души са обвинени за насилие както в Хлоракас, така и в Лимасол.

Бяха разбити три бръснарници, два ресторанта за бързо хранене, един пазар за плодове и зеленчуци и един азиатски магазин.

С изключение на последния, всички бизнеси са със собственици от Близкия изток, предимно сирийски.

Кметът на Лимасол Никос Николаидес каза, че общината се е намесила, за да покрие ремонтните дейности за г-жа Дао, собственик на виетнамския магазин на брега на Лимасол. Видео, заснето в нощта на насилието, показва как тя ридае на тротоара, повтаряйки, че има четири деца.

Службата за социални грижи на правителството също се намеси, за да й помогне с финансова и психологическа подкрепа за децата й.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*