Анелия Маринова: Хайде да се съберем и отпразнуваме заедно Великден

Наближава Великден, празник на празниците! Най-красивия, пъстър и многообразен от християнските празници.

Остават по-малко от две седмици и повечето от нас вече правят планове, някои тръгват за родината, други ще се съберат с близки и приятели, трети още умуват къде, с кого и как…

За четвърта поредна година Анелия Маринова от Никозия организира Великденско парти в р-т Агапитос. С много хъс се  е заела с подготовката още преди месец. И успява да разпределя времето си между работата си в гинекологичната клиника „Изис“ и организацията на поредния великденски купон.

Анелия е от Ловеч. Идва в Кипър преди 16 години и започва работа като акушерка в частна клиника. За тези първи години казва:

„Времената се промениха, променихме се и ние като българска общност на острова. Първите години много се събирахме, нямаше празник, на който да не се съберем да хапнем, пийнем, да попеем и танцуваме до премала. Не зная как да си обясня постепенното отдръпване и затваряне „в черупката“ на много от нашите хора. Станахме по-напрегнати, по-забързани, времето и парите все не стигат. Нишката на тези приятелства започна да изтънява… Това е и причината да се заема с тези купони. Който мисли, че е лесно да събереш под един покрив петстотин българи, и всички да са доволни, лъже се! Но поне се опитвам да правя нещо. С годините натрупах опит и всички, които идват на нашите купони, питат за следващото събиране.

Тази година съм вдигнала летвата още по-високо. На първи май е Великденското ни парти. Обещавам отсега празнична обстановка, хубава храна, много музика и танци, разбира се, че ще има и изненади и големи награди. Три български певици – Мими Иванова, Таня Иванова и Севда Алмидали няма да ви оставят да слезете от дансинга, а Светломир Димитров (саксофон и кларинет), Радо гайдаря и Васко ще свирят докато има хора в залата. Ансамбъл “Българи” ще танцунат с нас, ще има за всеки традиционното шарено яйце и български козунаци, „Мис“ и „Мистър Великден“, надиграване и…, е, няма нужда да казвам всичко. Кувертът е 25 евро и включва храна, напитки и програма.

Очаквам ви! Да се съберем и заедно да си кажем „Христос Воскресе!“

Да възкресим единността на българската общност в Кипър! Това ще ни направи по-силни и по-добри!

Да бъдем приятели! Да забравим алчност, завист, злоба, не само в този ден, а завинаги. Това не са градивни емоции, те ни правят слаби и несигурни, недоволни и озлобени.

Нека гледаме с Вяра на бъдещето! Тази Вяра ще ни помогне да успеем в това, което правим!

Пожелавам от сърце весели и красиви празници на всички българи по света!

Очакваме ви!“

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*