Андреас Матцас от СЕК иска да сложи край на индивидуалните договори, ще успее ли да защити интересите на работниците в Кипър?

Новият генерален секретар на SEK иска бариери за индивидуалните договори и възлагането на поръчки на външни подизпълнители

Андреас Матцас, новият генерален секретар на SEK сподели, че използването на индивидуални договори и възлагането на външни  подизпълнители като форми на заетост се разпростират, както в частния сектор така и в обществения.Той казва, че синдикатът ще оказва натиск на тези две форми на заетост и те ще бъдат регулирани в опит за спиране на по-нататъшното им разширяване. Андреас Матцас каза, че синдикатите ще се опитат да възстановят надбавките, които служителите загубиха заради икономическата криза, и дори да увеличат заплатите, нещо, което вече е постигнато в някои фирми.

„Опитваме се, също така чрез общи действия с Министерството на труда да се увеличат проверките, за да се уверим, че след подписването на колективния трудов договор той се прилага без изключения, дори и в хотели, където участието на синдикатите е ограничено. Неконтролируемото използване на индивидуалните договори поставя в опасност основните права на работниците и служителите“. Същото се отнася и за и възлагането на поръчки на външни  подизпълнители. Тези тенденции водят до повишаване на недекларирания труд, затова ще бъде изготвен нов законопроект от Министерството на труда за борба за недекларирания труд.

По-големи наказания и увеличаване броя на проверяващите инспектори ще са някои от елементите в законопроекта.

Новият генерален секретар на SEK каза, че политиката на обвързване на обучението с работата, чрез схемите, прилагани от Министерството на труда, е създала условия за много хора да влязат на пазара на труда.

Искрено пожелаваме успех на кипърските синдикати в битката с недекларирания труд и външни подизпълнители, които продължават да експлоатират работниците.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*