Огънят продължава да поглъща горския фонд, Кипър иска помощ от Русия

Три поредни нощи пожарникарите се борят с надеждата да установят контрол върху опустошителните пожари в региона Солеа, загинаха двама души, трима са ранени, а щетите за околната среда и селските райони все още не са изчислени.

17 противопожарни самолета от Кипър, Гърция, Израел, Великобритания и Италия гасят през деня, като вечерта продължават стотици държавни служители и доброволци и около 60 пожарни коли и друга техника.

Във вторник вечерта пристигнаха и три самолета с необходимия персонал от Франция, за да помогнат в гасенето.

7

Кипър помоли Русия за помощ. Според източник от руското посолство в Никозия, бе направено искане за помощ чрез земеделския министър Никос Куиалис, което веднага е било предадено на Москва и се чака отговор.

Турция също обяви във вторник вечерта, че е готова да изпрати два хеликоптера и самолет, от Мерсин и Анталия, за да помогне в борбата с огъня, Министъра на горите и водите Вейсел Ероглу каза:

“Горите са обща собственост на цялото човечество и ние сме готови винаги да помогнем при гасене на пожари в съседни страни, стига да има искане от кипърска страна.”

8

Съобщението бе предадено на президента Никос Анастасиадис от кипърския турски лидер Мустафа Аканджъ. Отговорът на Н.Анастасиадис е, че Република Кипър няма да приеме помощ от Турция, която не признава Републиката.

Пожарите са все още бушуват и до вторник вечер бяха извън контрол. Има напредък в Спилиа и Курдали, където вчера жилищата на хората бяха под заплаха.

Един пожарникар участващ в гасенето в Курдали е бил отведен в болницата в Киперунда със затруднено дишане вследствие погълнатия дим.

9

Много селяни са отказали да напуснат домовете си, помагайки на пожарникарите и осигуряването на храна и напитки за участващите в гасенето.

Появиха се непотвърдени съобщения в медиите вчера за експлозии в района на Спилиа, които хората приписват на взривени боеприпаси, оставени в периода 1955-1959 от EOKA в борбата срещу колониалния владетел Великобритания.

Ситуацията се оценява на всеки два часа, заяви министър Куялис.

Президентът Анастасиадис призова кипърците да поемат своята отговорност към околната среда и техните сънародници.

“Всеки човек трябва да осъзнае, че отвъд „аз” има „нас”, извън къщите ни има природната среда, общности, хора,” каза той. „Никой не може чрез експериментиране или чрез неподчинение на закона, да извършват такива разрушителни действия.”

Двама пожарникари – Мариос Аристотел на 44 години и Андреас Софоклеус на 49 години загинаха в неделя, след като колата им с вода падна в 20 метрова клисура. Третия пожарникар е в критично състояние.

В района има десет църкви, датиращи от византийската епоха, които са в списъка на UNECSO за световното наследство, за които се полагат грижи да не бъдат засегнати от пожарите.

Днес кабинетът ще се събере, за да обсъдят програма за залесяване и помощи за засегнатите от пожарите.

Призоваваме всички българи на острова да бъдат особено внимателни при посещения в горските райони, палене на огън при излет в планината. Една неизгасена цигара или въгленче могат да станат причина за истинско бедствие с неизмерими щети.

CNA

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*