Честит празник, Будители в Кипър

Отново е 1-ви ноември и сънародниците ни по цял свят отдават своята почит пред делото на хилядите български будители, в миналото и днес.

За българите в Кипър е нормален работен ден, без фанфари и гръмки речи, без знамена, грамоти и отличия. Но всеки работещ в областта на образованието, литературата, изкуството, днес празнува!

Преди 20 години тези хора се брояха на пръсти, неколцина поети, писатели, художници, артисти…  Днес са стотици, български учители, творци, хора на словото, повечето познати на общността ни. Множат се и учениците в българските училища на острова, все повече българи питат не само за българските училища на острова, вече се търсят и детски градини с български език, разширяват се преките контакти с българските университети. Защо да не помечтаем и за един наш български университет на острова, със сигурност ще се намерят желаещи да продължат образованието си в него или придобият втора/трета специалност. Кой знае, някой ден може и това да стане…

Винаги съм казвала, че съм късметлийка, защото повечето от хората на словото и творчеството познавам лично. Заедно през годините свършихме много работа в Кипър и поставихме началото на понятието „Българска общност в Кипър”. И продължаваме, отново заедно!

Благодаря ви български Будители в Кипър!

Благодаря и на колегите от списание БГ Фактор – Живка, Бистра, Ади, Добрин, Катерина, които въпреки трудностите, продължават да са част от екипа ни!

Скъпи сънародници, не спирайте да мечтаете, творите, градите! Няма значение дали вашият труд е признат или подобаващо оценен! Важното е, че работите с любов, плам и с ясното съзнание, че сте полезни на обществото и общността ни!

Честит празник!

Ева Иванова

Оставете коментар

Вашия email адрес няма да се показва


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.