Гардиън включва Кипър в своите глобални прогнози

Кипър е включен в списъка на Гардиън на глобалните прогнози за 2016 г., с прогноза, че политическият проблем ще има своето решение през 2016 г.

“Кипърският въпрос е наречен „гробище за миротворци”, Рубик куба на дипломацията, но въпреки шансовете си за разрешаване на проблема, много скептици опровергават това. „Стратегическият средиземноморски остров с последната разделена столица в Европа е изправен пред това, което много наблюдатели наричат исторически прозорец на възможността”. Гардиън споменава, че според населението през 2016г. има най-голям шанс да се сложи край на етническото разделение. „Хората знаят, че ако не се постигне споразумение сега, има много голяма вероятност разделението да си остане, а Турция да анексира северната част” пише Джеймс Кер-Линдзи, експерт по Кипърския въпрос в Лондонското училище по икономика. Той споменава още, че „това би означавало не само граница с Турция, но и непредсказуема и потенциално заплашителна Турция”. Като се позовава на преговорите между президента Никос Анастасиадис и кипърският турски лидер Мустафа Акънджъ Джеймс Кер-Линдзи добавя: „Ако въпросът не се уреди от тези две момчета, значи никой не може да го уреди”.

„A решението ще позволи на Турция крайно необходимия й външнополитически успех, ще може да разнообрази енергийните си доставки – с последваща трансформация на острова в регионален транспортен център за нефт и природен газ – и увеличи шансовете си за присъединяване към ЕС. Разрешението на кипърския въпрос също така ще освободи турски капитали, изразходващи се в момента за северната част на Кипър: окупираната северна част на острова е напълно зависима от Турция”.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*