Майката на Пеевски официално му подари „Булгартабак“

Депутатът от ДПС и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски придоби 5% от капитала на тютюневия концерн „Булгартабак”, показва справка в Търговския регистър, съобщава бТВ.

Това става през фирмата „Табако Инвест”, притежавана доскоро от Петър Манджуков. От последния й годишен отчет става ясно, че тя притежава 368 362 акции на „Булгартабак Холдинг”. На 17 август тази година „Табако Инвест” е закупена от новосъздаденото дружество „НСН Инвестмънт” на майката на Пеевски, бившият шеф на тотализатора Ирена Кръстева.

Ден по-късно 90% от собствеността в „НСН Инвестмънт” е дарена на депутата, заедно с по 50% от две други фирми „Био уотър“ и „Био уотър инвестмънт“.

Случилото се в последните дни доказва информацията от редица медийни публикации през последната година – че „Булгартабак” влиза в орбитата на Делян Пеевски.

Според в.Капитал, по време на общото събрание на „Табако Инвест”, проведено през юни, тогавашният собственик Петър Манджуков е бил представляван от адв. Гено Андреев. Той е в една кантора с Александър Ангелов – адвокатът, който според бившия бос на КТБ Цветан Василев стои зад преминаването на „Булгартабак” в ръцете на Пеевски.

Преди два дни стана ясно, че народният представител от ДПС е получил от майка си и 50% от акциите на “Балканска медийна компания“, която издава вестниците “Телеграф“, “Монитор“, “Политика“, “Меридиан мач“ и “Борба“ и която официално поиска да купи Канал 3.

Пеевски и по-рано е бил свързван с печатните издания и, според някои наблюдатели, излизането „на светло“ на участието на Пеевски в редица бизнеси може да е стъпка към оттеглянето му от активната политика. Медиапул още преди година свърза изпращането на Метин Казак като посланик в Катар с подобен сценарий.


Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.