Легализираха медицинския канабис и в Кипър

Cannabis herb and leaves for treatment broth, tincture, extract, oil. Selective focus. nature

Парламентът на Кипър гласува с мнозинство в петък легализирането на медицински канабис. Актът е в отговор на нарастващите призиви за легализация, не на последно място и от медицинските среди. Изменението на Закона за наркотиците и психотропните вещества беше прието с 34 гласа „за“ и 18 „против“. То позволява внос и износ на медицински канабис, както и използването му за медицински изследвания и за приготвяне на галенови (растителни) лекарствени продукти за медицинска употреба.

Законът ще лицензира само трима производители, поне за първите 15 години, с цел привличане на финансово стабилни компании с опит в отглеждането и производството на медицински канабис. Предвидени са и механизми, които да улеснят проверките, за да гарантират, че медицинският канабис не се озовава на незаконния пазар или се използва незаконно.

Медицинският канабис ще се прилага с рецепта за пациенти, страдащи от хронична и постоянна болка, които са свързани с рак, HIV, проблеми с мобилността, ревматизъм, бъбречни проблеми и глаукома. Тя ще бъде достъпна и за тези, които страдат от синдрома на Турет или от болестта на Крон.

По-рано тази седмица Европейският парламент одобри резолюция, в която се призовава Европейската комисия и държавите-членки да обърнат внимание на пропуските в научните изследвания относно медицинския канабис и да се възползват от потенциала на лекарствата, базирани на канабис. Членовете на ЕП призоваха държавите-членки да позволят на лекарите да използват професионалната си преценка при предписването на лекарства на основата на канабис. «Когато са ефективни, тези лекарства трябва да бъдат покрити от здравноосигурителните схеми по същия начин, както други видове лекарства», казват те.

Решението се основава на научни изследвания, доказващи, че канабисът или канабиноидите могат да бъдат ефективни за увеличаване на апетита и намаляване на загубата на тегло, свързан с ХИВ / СПИН. Медицинският канабис може също да спомогне за облекчаване на симптомите на психични разстройства като психоза или синдром на Турет, както и за облекчаване на симптомите на епилепсия, както и на болестта на Алцхаймер, артрит, астма, рак, болест на Крон и глаукома. Те също така спомагат за намаляване на риска от затлъстяване и диабет и успокояват менструалните болки.

 

Оставете коментар

Вашия email адрес няма да се показва


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.