Stratfor Intelligence forecasts: Обединението малко вероятно през 2016 година

Според прогнози на „Stratfor Intelligence forecasts” макар острова да е все по-близо до споразумение за обединение, все още съществуват пречки, които ще забавят всяка сделка за най-малко една година. Продължаващите преговори за обединение ще направят Кипър по-малко вероятно да използва правото си на вето, за да попречат на напредъка в преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз, както и че споразумението за обединение би дало възможност на Кипър да продължи с плановете за използване на офшорни резерви на природен газ и ще направят по-лесно за него да изнася природен газ до Египет и Европа.

Stratfor Intelligence forecasts е геополитическа фирма, която предоставя стратегически анализи и прогнозиране по целия свят чрез поставяне на световните събития в геополитическата рамка.
Агенцията съобщи, че дори и да бяха достигнали споразумение, гражданите ще трябва да го одобрят на референдум, като добави, че основното предизвикателство за текущите преговарящите е да се постигне споразумение, приемливо за двете страни. „В този момент, предложението за май 2016 г. като дата за провеждане на референдум е нереалистично”, казаха от агенцията. „Северната и Южната част ще продължат да преговарят, но обединението е малко вероятно през 2016 г.”
Преди да бъде постигнато споразумение, най-вероятно ще трябва да се обсъдят и компромисите за репарации за изселените кипърци, за присъствието на чужди войски на острова. Двете страни също така ще трябва да се споразумеят за това как ще изглежда новата федерация и как ще бъдат представени двете общности. След това трябва да се проведе референдум и да се напише конституция.

Според техни проучвания и анализи, по време на ранните етапи на обединението, острова ще бъде под външен контрол от лица като Европейския съюз и Организацията на обединените нации.
Двете страни също се интересуват и от икономическите ползи от обединението и че едно скорошно проучване от Кипърския Центъра за изследвания към Изследователския институт в Осло заяви, че обединението ще увеличи дохода на глава от населението с около 1700 евро през първите пет години.

Обединението ще бъде от полза и за туризма на острова и създаването на нови работни места.

„Въпреки вътрешните и външните интереси за обединението на Кипър, значителни проблеми все още остават. Най-сложен е въпросът как да се компенсират хората от двете страни на острова, принудени да напуснат домовете си, след турската инвазия,” се казва в доклада.
„Кипърските гърци и кипърските турци преговарящи са се съгласили да се създаде независима комисия, която да проучи решения, но нейната задача ще бъде много сложна. Връщането на земя и друга собственост загубена преди четири десетилетия изглежда невъзможно, така че най-вероятно решението ще включва парично обезщетение. Но в допълнение към уреждане на стойността на загубените имоти, двете страни ще трябва да финансират възстановяването.”

Политическата ситуация в Гърция и Турция също ще се отрази на преговорите. Изборите през ноември в Турция отстраниха важна спънка за кипърското обединение: Победата на парламентарната група на Партията на справедливостта и развитието й позволи да състави правителство без Партията на националистическото движение, която се противопоставяше на обединението.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*