KISA – организацията в подкрепа на бежанците в изявление осъди Великобритания за нарушаване правата на бежанците

„KISA призовава Великобритания да зачита както Меморандума за разбирателство от 2003г., така и международните си задължения, като гарантира правата на бежанците, които са пристигнали миналата седмица в Суверените бази, както и тези на други бежанци, които с подобен маршрут са пристигнали в базите в миналото”, заяви организацията в изявление. „Освен това, ако бежанците желаят да кандидатстват за убежище, властите на Република Кипър трябва да им осигурят безпрепятствен достъп на получаване на убежище и в същото време, Великобритания трябва да плати обезщетение на Република Кипър, като същевременно поема отговорността за преместването им” добавиха от организацията.

бежанциОт сряда, 21 октомври, когато на територията на базите в Акротири пристигнаха бежанците, се води разгорещен дебат за това кой е отговорен за тях. Споровете се пораждат поради различните тълкувания на споразумението от 2003 г. между Кипър и Обединеното кралство.
Организацията в подкрепа на бежанците посочва, че Великобритания има правна отговорност.

Организацията заяви, че в меморандума за разбирателство, подписан между Кипър и Великобритания, са изложени стъпките, които трябва да се спазват от страна на базите.
Меморандумът за разбирателство постановява, че Великобритания има правна отговорност за бежанците, които пристигат на територията на базите, но поради липсата на необходимата инфраструктура, за да се справят с такива случаи, Кипър се заема с разглеждането на молбите за убежище, предоставяне на такова, като ще бъде компенсирано от Великобритания. „В меморандума се посочва ясно, че във всички случаи Великобритания носи крайната отговорност за тези, които са признати като ползващи се с международна закрила, както и че е отговорна за преместването им”, заяви неправителствената организация.
Тя допълнително осъди факта, че в базите все още не допускат хуманитарни и други неправителствени организации в областта, в която се намират бежанците. Във вторник групата бежанци са взети от Акротири и са преместени в базата в Декелия.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*