Незаконните супермаркети в Кипър

Сдружението на супермаркетите предприема действия срещу незаконните магазини

Асоциацията на супермаркетите заявиха, че в Кипър има 28 супермаркета, работещи незаконно и те вече са изпратили многобройни писма до местните власти, главно в Лимасол, Пафос и Паралимни, които обаче пренебрегват проблема.

Презентирайки ситуацията пред омбудсмана, председателя на асоциацията Хараламбос Папандониу каза, че над 150 млн. евро се губят годишно от оборота в резултат на незаконните супермаркети. Той каза, че огромни супермаркети работят без необходимите разрешителни от местните власти, помещения, които по-рано са се използвали като фабрики или складове, сега незаконно се използват като супермаркети.

„Не се осъществява никакъв контрол от противопожарната служба, здравните власти, ветеринарните служби и Министерството на търговията, ситуацията е извън контрол и може да има ужасни последици за потребителите. С течение на времето, проблемът се влошава и нищо не се прави от местните власти, въпреки нашите многобройните жалби”, сподели Хараламбос Папандониу.

След като се запозна с проблема, омбудсмана, изпрати писма до общините и наскоро публикува доклад, който очертава всички оплаквания и че случаят трябва да се разследва.

Асоциацията е подала 45 жалби до омбудсмана, при 28 от тях бяха открити нарушения на закона, а за 10 от случаите няма никакъв отговор от съответните месни власти.

Адвокатът на асоциацията Ахилеас Деметриадес каза, че ще поиска омбудсманът Елиза Савиду да предприеме съдебни мерки срещу общините Лимасол, Пафос и Паралимни, които дори не желаят да отговорят на жалбите. „Това е немислимо, те отказват да отговорят на омбудсмана. Има специфична разпоредба в закона, която санкционира това поведение с една година затвор или до глоба от  5,000 евро”. Ще бъдат предприети и други мерки, включващи молба до АИК за спиране на електрозахранването на тези обекти и предаване на случаите на главния одитор.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*