Георгиадис ще се опита да получи спасителната помощ

Финансовият министър Харис Георгиадис ще се опита утре, четвъртък, да убеди колегите си от ЕС, че Кипър е изпълнил условията за отпускането на следващия транш от спасителната помощ, пише CyprusMail.

Министърът обаче изрази предпазливост по отношение на намеренията на опозицията.

„Много е възможно Еврогрупата да направи оценка на политическата ситуация в Кипър”, каза Георгиадис.

След отхвърлянето на четирите законопроекта от страна на Върховния съд, опозиционни партии заявиха, че ще се опитат да намерят начини за защита на основните жилища на хората и малкия бизнес  от отнемане.

Основната опозиционна партия АКЕЛ внесе законопроект, който спира закона за възбрани в продължение на шест месеца, до края на юни 2015.

Законът за възбрани бе приет през септември, но разпоредбите по отношение на първични жилища бяха спрени до началото на следващата година. По това време властите се надяват, че ще разполагат с рамка за несъстоятелност, която ще включва мрежа за сигурност за уязвимите групи, засегнати от икономическата криза.

Съгласно условията на споразумението си за спасяване, Кипър трябва да приеме законодателство за ефективни възбрани, което се разглежда като необходимост, за да се бори с покачващите се необслужвани кредити.

Събитията през септември предизвикаха международните кредитори да откажат следващия транш на помощта, докато Кипър не спази уговорките за просрочените ипотеки.

Георгиадис смята, че е от решаващо значение е да се опита и да се стигне до разбирателство и сътрудничество.

„Целите са общи. Могат да се пренебрегнат политическите разногласия, за да могат да се решат икономическите проблеми на Кипър. Така ще се поеме курс към възстановяване на икономиката и изход от кризата”, каза той.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*