СВЕТИ ВАЛЕНТИН в Кипър

В Кипър „сватовницата” е все още актуална

Свети Валентин наближава, и много кипърски мъже и жени над 30-те знаят от горчив личен опит, че любовта и връзките са в беда.

Те се оплакват от самота и неспособността им да намерят партньори и всички цитират противоположния пол като основен проблем.

Какво се случва с връзките?

Защо привлекателни и интелигентни хора над 30-те и нещо не могат да си намерят партньор? Едно време е имало сватосване или „proxenia”, при което сватовниците събирали два рода и двама млади. Сега има социални мрежи, сайтове за запознанства, фейсбук, но здрави връзки – няма.

Мъжете обвиняват кипърските жени, че са студени и недостъпни. Кипърските дами пък критикуват мъжете, че се страхуват да се приближат до тях.

Психоложката Мариана Кофтеру, брачен консултант в Кипър, казва:

” Сложен процес в нашето съвремие. Някои мои пациенти, мъже, са гневни на кипърските жени, които се държат като принцеси, често пъти враждебно или господарски. Един от тях каза – по-щастлив съм с жена, която не е кипърка, защото те са по-отворени, държат се по-приветливо и приятелски. Много мъже се обръщат към скандинавските и немски момичета в Пафос, рускините в Лимасол и англичанките в Ларнака, в търсене на диалог, доверие и нормални отношения.

Анонимна дама посочва, че е трудно да се общува с кипърските младежи и мъже. Те очакват от момичето да направи първата крачка, от което тя се чувства странно и неудобно. „Ако покажеш на кипърец, че го харесваш, той не знае как да реагира”, добавя тя. „Кипърците, които са живели в чужбина или чужденците, са по-отворени за контакти и общуване”, според нея.

В такава малка, здрава и сплотена общност, не е изненада, че хората искат да останат анонимни, когато се говори за толкова лични неща.

„Времената се промениха. Преди е имало някакви правила от поколенията преди нас, определящи как трябва да се живее, за да бъдат добре мъжа и жената”, казва г-жа Кофтеру. „Жените смятат, че не трябва да правят някои неща, за да запазят достойнството си, от което мъжете съответно са разочаровани.  Живеем в друга епоха, но хората се страхуват да се отклонят от нормите на тяхната общност.”

Г-жа Кофтеру признава, че сексът като тема, е все още голямо табу на острова. По тази причина, мнозина се стремят и отдават на връзка за една нощ или в определени дни, но после чувстват вина за това.

„За това е виновна нашата култура!”, категорична е психоложката.

Има ли решения за този препъни камък в отношенията на двойките?

Кофтеру вярва, че хората имат нужда от откровеност и доверие. Според нея, всеки трябва за преосмисли собствените си ценности, принципи, страсти, нужди и това, което го прави щастлив. Това ще му даде по-голяма яснота относно това кой е, и какво наистина иска, от какво се нуждае, но не на толкова повърхностно ниво.

Психоложката е започнала „сватуването” като експериментална терапия, за да помогне на хората да разберат своите нужди и идентифициране на подходящи партньори.

“Разбира се, тук има хора, които имат здрави и щастливи взаимоотношения. И това са хора, които са преминали през няколко връзки и са изследвали задълбочено проблема. „Младите хора, неспособни да изградят дълбока връзка, основана на доверие, любов, взаимност, имат сериозна нужда от помощ и информираност, за да могат да преодоляват препятствията по пътя си и да не се нараняват взаимно”, казва тя.

Според г-жа Кофтеру, сватовницата в Кипър не е излязла от мода.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*