Бойко Борисов и Марош Шефрович обсъждат превръщането на България в газов център

По инициатива на министър-председателя Борисов в София се събира група на високо равнище за изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа, която ще работи по най-важните проекти за диверсификация на газовите доставки

България да се превърне в газов разпределителен център на Европа. Това ще се опита да договори премиерът Бойко Борисов с вицепрезидента на Европейската комисия (ЕК) Марош Шефчович, който пристига на посещение у нас в понеделник.

По инициатива на министър-председателя Борисов в София се събира група на високо равнище за изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа, която ще работи по най-важните проекти за диверсификация на газовите доставки, пише БГНЕС.

На срещата ще бъдат обсъдени енергийните предизвикателства пред България, развитието на газовата инфраструктура в Централна и Югоизточна Европа и потенциалното им въздействие върху сигурността на доставките на гориво за ЕС. В частност Групата ще бъде натоварена със задачата да оцени дали и как създаването на енергиен хъб в България ще спомогне за постигането на целите на европейския енергиен съюз.

От правителствената информационна служба припомнят, че за създаването на такава група се договориха енергийните министри на държавите-членки, засегнати от прекратяването на “Южен поток”, в Брюксел на среща със заместник-председателя на ЕК Марош Шефчович.

Заседанието на Групата на високо равнище за изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа ще се проведе в резиденция “Бояна”.

По-късно през деня президентът Росен Плевнелиев ще разговаря с Марош Шефчович и с Мигел Ариас Канете на “Дондуков” 2.

 газов хъб

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*