Предстоящо: Изложба на БАН в Никозия

Документалната изложба представя новооткрити документи за ролята на България за спасяването на хиляди евреи от Европа по време на Втората световна война

На 29 март (петък) в 11:00 часа в Никозия ще бъде открита документалната изложба “Пуснете народа ми да замине”, която е част от програмата на МВнР за отбелязване на 80-тата годишнина от спасяването на българските евреи, която беше чествана през 2023 година, и е под патронажа на президента Румен Радев. Изложбата е съвместна инициатива на  Института по история на БАН, Независимо историческо дружество, Фондация “Българска памет” и Фонд “Цар Борис и Царица Йоанна” – Дворец “Врана”.

Събитието се организира от Посолството на Република България в Кипър и Българската културна асоциация в Кипър “Атанас Шабанов”. Организаторите отправят покана към всички наши сънародници в Кипър.

Експозицията ще бъде показана в залата на Общинския амфитеатър на Лакатамия в продължение на два дни 29 и 30 март 2024  (петък и събота) от 11:00 до 17:00 часа.

Изложбата е продукт на мащабно документално изследване на ролята на българската държава в транзитирането на евреи-чужди поданици извън зоната на Тристранния пакт. Представени са документи, писма, грами и снимки, свидетелстващи и за ролята на преките съучастници в спасителния процес – Еврейската агенция за Палестина, Международният Червен кръст, Светия престол. Историческият разказ изцяло е стъпил върху свидетелствата на дипломатическите грами, за това е особено интересен както за дипломати, международни организации, историци, изследователи и преподаватели, така и за всички, които се интересуват от история и разкриване на историческата истина, документирана в автентични документи от епохата на Втората световна война. От съставянето си до сега изложбата е обиколила голям брой държави по цял свят.

След  представянето ѝ в Германия тази година, еврейският транзит  през България е приет за част от учебната програма по история в католическите училища в Германия.

Специално за откриването на изложбата от България пристига и част от изследователския екип, работил в архивите из цяла Европа години наред, за да се запълни една празнина в историческия разказ, която и до днес се попълва с интерпетации и митове, които хвърлят сянка върху един от най-достойните моменти в българската история, а именно спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*