Адвокат Весела Йоанну от Ларнака отговаря на вашите въпроси

Въпрос на читател: Бих искал да внеса в Кипър личния си автомобил, който е с българска регистрация. Откъде трябва да вляза, идвайки от България, за да съм редовен, колко време мога да го управлявам в Кипър с българската регистрация и мога ли да го продам , докато е с български номера?

Отговор:

Уважаеми ,

Внасянето на личния ви автомобил, трябва да стане през официалните входове на Република Кипър и в никакъв случай не рискувайте да го внесете през окупираните територии (митническите власти могат да го конфискуват). Легитимни са митническите служби на пристанищата в Ларнака, Лимасол и Пафос. По отношение на периода, за който внасяте личния си автомобил, срокът се определя от митническия служител, разрешението е документ C104, издавано от Митницата при внос на личен автомобил. По силата на това разрешително за внос на автомобила ви, автомобилът може да остане в страната с българска регистрация до 1 година. По усмотрение на митническия служител, срокът на разрешението за внесената кола може първоначално да бъде 6 месеца , но при подновяване на разрешението по C104 може да бъде удължено за още 6 месеца, но не повече от 1 година.След това трябва да запишете личния си автомобил с кипърска регистрация.

На въпроса ви дали е възможна продажбата на личния автомобил, докато е още с българска регистрация, отговорът е положителен. Можете да го продадете, докато е в периода на полученото от Митниците разрешение, стига да бъде направен писмен Договор за покупко- продажбата на автомобила между вас и купувача и да бъде изготвена Фактура (Τιμολόγιο) за съгласуваната цена на продажбата. Фактурата, изисква имената и подписите на продавача – собственик и купувача и кратка информация за миналото на автомобила.След продажбата новият собственик трябва да регистрира автомобила с местната регистрация за МПС.

 

Въпрос: Майка съм на невръстно дете, което все още не е записано в Емиграционните Служби в Кипър. С бащата на детето се разделихме наскоро и ще ми трябва Пълномощно от него, за да мога да го регистрирам на свое име и адрес. Какво точно да съдържа текста на Пълномощното, за да бъде използваемо пред Службите и къде да бъде заверено?

Отговор: 

Уважаема,

Въпросът Ви е много подходящ, защото Емиграционните Служби са взискателни към текста на този род Пълномощни. Разбира се, по-добре е да бъде съставено от адвокат, но ако бащата не е склонен да се разходи до Българското Посолство в Никозия, за да подпише Пълномощното в Консулска Служба (която действа като Нотариус) и сте поставени в безизходица, в такъв случай, текстът, който ще трябва да съставите сама, трябва да е конкретен, т.е. целта на Пълномощното е регистриране на невръстното ви дете( имената на детето, дата и място  на раждане) на вашия адрес в Република Кипър и издаването на Жълт лист (yellowslip) за детето и получаването му от майката, като настойник. Пълномощното, в този случай, може да бъде заверено от лице, оторизирано за тази дейност ΠιστοποιώνΥπάλληλο или Κοινοτάρχης, текстът на Пълномощното трябва да бъде на гръцки или английски език.

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*