Адвокат Весела Йоанну от Ларнака отговаря на вашите въпроси

Въпрос на читател: Бих искал да внеса в Кипър личния си автомобил, който е с българска регистрация. Откъде трябва да вляза, идвайки от България, за да съм редовен, колко време мога да го управлявам в Кипър с българската регистрация и мога ли да го продам , докато е с български номера?

Отговор:

Уважаеми ,

Внасянето на личния ви автомобил, трябва да стане през официалните входове на Република Кипър и в никакъв случай не рискувайте да го внесете през окупираните територии (митническите власти могат да го конфискуват). Легитимни са митническите служби на пристанищата в Ларнака, Лимасол и Пафос. По отношение на периода, за който внасяте личния си автомобил, срокът се определя от митническия служител, разрешението е документ C104, издавано от Митницата при внос на личен автомобил. По силата на това разрешително за внос на автомобила ви, автомобилът може да остане в страната с българска регистрация до 1 година. По усмотрение на митническия служител, срокът на разрешението за внесената кола може първоначално да бъде 6 месеца , но при подновяване на разрешението по C104 може да бъде удължено за още 6 месеца, но не повече от 1 година.След това трябва да запишете личния си автомобил с кипърска регистрация.

На въпроса ви дали е възможна продажбата на личния автомобил, докато е още с българска регистрация, отговорът е положителен. Можете да го продадете, докато е в периода на полученото от Митниците разрешение, стига да бъде направен писмен Договор за покупко- продажбата на автомобила между вас и купувача и да бъде изготвена Фактура (Τιμολόγιο) за съгласуваната цена на продажбата. Фактурата, изисква имената и подписите на продавача – собственик и купувача и кратка информация за миналото на автомобила.След продажбата новият собственик трябва да регистрира автомобила с местната регистрация за МПС.

 

Въпрос: Майка съм на невръстно дете, което все още не е записано в Емиграционните Служби в Кипър. С бащата на детето се разделихме наскоро и ще ми трябва Пълномощно от него, за да мога да го регистрирам на свое име и адрес. Какво точно да съдържа текста на Пълномощното, за да бъде използваемо пред Службите и къде да бъде заверено?

Отговор: 

Уважаема,

Въпросът Ви е много подходящ, защото Емиграционните Служби са взискателни към текста на този род Пълномощни. Разбира се, по-добре е да бъде съставено от адвокат, но ако бащата не е склонен да се разходи до Българското Посолство в Никозия, за да подпише Пълномощното в Консулска Служба (която действа като Нотариус) и сте поставени в безизходица, в такъв случай, текстът, който ще трябва да съставите сама, трябва да е конкретен, т.е. целта на Пълномощното е регистриране на невръстното ви дете( имената на детето, дата и място  на раждане) на вашия адрес в Република Кипър и издаването на Жълт лист (yellowslip) за детето и получаването му от майката, като настойник. Пълномощното, в този случай, може да бъде заверено от лице, оторизирано за тази дейност ΠιστοποιώνΥπάλληλο или Κοινοτάρχης, текстът на Пълномощното трябва да бъде на гръцки или английски език.

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*