CyprusMail: Напрежението между Кипър и Турция би могло да се намали само с диалог

Турският премиер Ахмед Давутоглу ще се срещне с гръцкия си колега Андонис Самарас началото на следващия месец в Атина

Новината, че премиерът на Турция Ахмед Давутоглу ще бъде на посещение в Атина на 5 и 6 декември за среща с гръцкия си колега Андонис Самарас не беше много добре приета в Кипър.

Някои от кипърските „твърдолинейни медии” бяха изненадани от съобщението, което дойде само няколко дни, след като Самарас бе на посещение в Кипър и на срещата на върха в Кайро през уикенда, приветствана като началото на нова ера на регионалните съюзи.

Един вестник твърди, че в момент, когато Турция започна да се изолира политически, заради нападките за нарушенията в изключителната икономическа зона на Кипър, Гърция се опитва да ги спаси. Според медията,  това е трудно за преглъщане в момент, когато “кипърската гръцка страна е преустановила участието си в двуобщностните преговорите, в резултат на нарушаване на суверенните й права.” Друг журналист предупреди, че срещата на Давутоглу-Самарас ще е “висок риск”.

Правителството на Кипър заяви, че Атина е информирала Никозия за срещата. Също така бе заявено, че Самарас и президента Анастасиадис са постигнали съгласие, че срещата през декември в Атина може да помогне за намаляване на напрежението, причинено от набезите на Барбарос” в изключителната икономическа зона на Кипър. Кипърските лидери на различните партии също са били информирани от Самарас през миналата седмица и само две от тях изразили резерви. Според тях, не трябва да има контакти с Турция, тъй като това би създало впечатлението, че нарушенията на ИИЗ на Кипър е незначителен проблем.

Подозираме, че срещата Самарас – Давутоглу би била реализирана, дори ако всички лидери на кипърските партия да възразят срещу нея. Министърът на външните работи на Гърция Евангелос Венизелос заяви, че неговото правителство не искало да се промени срокът за редовните заседания на Съвета за сътрудничество между Гърция и Турция. Поддържането на канали за комуникация е в полза на Гърция и Кипър, добави той.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*