Путин: Терористите в Сирия се финансират от 40 държави

Руският държавен глава уточни, че някои от тях са от Г-20

Руският президент Владимир Путин заяви, че финансирането на терористите в Сирия идва от 40 държави, включително някои от Г-20, предаде ТАСС.

“Установихме, че финансирането идва от 40 страни, в това число някои от Г-20.”, каза Путин и уточни, че тази тема е била повдигната на срещата на върха на Г-20 в Анталия.

“Обсъдихме необходимостта да се изпълнява съответната резолюция на Съвета за сигурност на ООН, приета по инициатива на Русия, за предотвратяване на финансирането на тероризма и пресичането на незаконната търговия с предмети на изкуството, които терористите грабят от превзетите от тях територии”, заяви Путин.

Той съобщи, че е споделил с колегите си от Г-20 сведения за каналите на финансиране на тероризма и изрази надежда, че това сътрудничество ще продължи.

Путин по-специално отбеляза, че е необходимо да се пресече незаконната продажба на петрол и петролни продукти от терористите.

Руският президент заяви, че продължава да смята за възможно създаването на международна антитерористична коалиция и подчерта, че това не само е възможно, но е и необходимо.

Русия е готова с въздушни удари да подкрепя усилията на сирийската опозиция в борбата срещу “Ислямска държава” и това може да послужи за основа на бъдещо политическо решение на кризата, заяви Путин.

Той призова и други страни да направят това.

“Много ни е необходима подкрепата на САЩ, европейските страни, Саудитска Арабия, Турция и Иран”, каза той.

Путин изрази увереност, че сега борбата срещу ИД е по-голям приоритет от политическите реформи в Сирия.

“Първото, което трябва да направим, е да обединим усилията си в борбата с терора и терористичните организации и на тази основа да се договаряме за политически промени”, каза той.

Руският президент призова да не се правят опити да се оценява коя страна по-ефективно се бори срещу ИД. Главното сега е да обединим усилията си в борбата с общата заплаха, каза той.

Русия ще съдейства за това примирието в Югоизточна Украйна да не се нарушава, а напротив, да помага за постигане на политическо уреждане, каза още Путин.

Той отбеляза, че украинската тематика не е отпаднала от дневния ред въпреки трагичните събития в Париж и катастрофата на руския пътнически самолет, за която все още има неясноти. Той добави, че е обсъждал тази тема със свои колеги в двустранни срещи.

Русия ще приветства снемането на западните санкции срещу нея, ако западните партньори са готови на това, заяви Путин.

“Ако партньорите ни смятат, че е дошло време да променим отношенията си, ние ще приветстваме това. Никога не сме се отказвали от съвместна работа”, каза той.

Източник: БТА

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*