Cyprus Air може да получи зелена светлина от Европейската комисия

Европейската комисия изглежда готова да даде положителен отговор относно бъдещето на болния национален превозвач Cyprus Airways ако се намери стратегически инвеститор и компанията завърши плана за преструктуриране, който включва съкращаването на 320 работни места и по-нататъшното орязване на обезщетенията, каза вчера правителствен източник.

Това стана след двучасова среща, ръководена от президента Никос Анастасиадис, който обсъди обстановката, но не бяха направени официални изявления.

Източникът на правителството каза, че комисията на ЕС за конкуренцията иска правителството да завърши плана за преструктуриране и да се намери стратегически инвеститор за компанията.

Завършване преструктурирането на авиокомпанията ще означава съкращаване на 320 служители от около 560, както и съкращения на обезщетенията.

Две авиокомпании, Ryanair и Aegean Air, са проявили интерес, но не е имало нищо конкретно все още.

Планът, представен по-рано тази година, призова за намаляване на допълнителния персонал и продажби на активи, и очаква 2014 да бъде изравняваща година за превозвача, преди да се върне към печалба през 2015 г.

Но той бързо бе поставен на заден план, след като правителството разбра, че с решение на Комисията, което се очаква до края на годината, компанията може да бъде принудена да изплати парите на данъкоплатците и да бъде закрита.

ЕК има за цел да реши дали част от 75 милиона евро, дадени на авиокомпанията през последните години,  представлява държавна помощ – забранена от конкурентното право на ЕС – и трябва да се върне, решение, което ще доведе незабавно до обявяване на несъстоятелност на дружеството.

На срещата вчера присъстваха членове на борда на авиокомпанията, които наскоро изпратиха писмо до президента Анастасиадис,  твърдейки, че те са били държани в неведение по отношение на преговорите за стратегически инвеститор и че държавата е игнорирала инвеститорите, така че да може затвори компанията. Това твърдение беше отхвърлено от президентския дворец.

Източникът каза, че председателят на борда и един от членовете му, както и юридическите съветници на дружеството, са участвали в комисията, която води преговорите с потенциални стратегически инвеститори.

Анастасиадис каза пред съвета, че няма сериозно правителство да иска да затвори компания, която може да оцелее.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*