Comic con Кипър – уикендът за поп култура

За пореден път през изминалия уикенд в Никозия се проведе традиционното  изложение Comic con, което събира почитатели на комиксите, анимацията, фентъзи киното. Събитието се проведе тази година на 20 и 21 април със специални гости от добре познати филмови и телевизионни сериали, както и от света на комикса, илюстрация и косплей. Посетителите имаха възможност да се срещнат и със специалните гости за автографи и снимки. Тазгодишният специален гост беше Антъни Даниелс (известен като C-3P0 от Star Wars и единственият актьор, който се е появявал във всеки един филм на основната история на Star Wars. От «Игра на тронове» тук бяха Рос Мулан (най-известен с ролята си на White walker), Юджийн Саймън (най-известен с ролята си на Лансел Ланистър), Уилям Симпсън (водещият story board artist), Гилермо Ортего (комикс художник с творба, публикувана от Marvel, DC и Dynamite), Aneke (художник с комикси с публикувани от Marvel), както и косплей гостите Кетрин, Гермия, Али и Маул. (снимки в галерията)

На огромна площ в International Cyprus fair бяха разположени щандове с най-новите продукти за геймъри и блогъри, зали за игри и семинари, изложения на модерни аудиовизуални технологии, зали за лекции, демонстрации, пресконференции, дори музей на Тесла с изключително любопитни инсталации. На различните сцени младежки групи забавляваха присъстващите с музикални изпълнения. Събитието Comic con е световно шоу, което от няколко години набира скорост в много страни по света и на което си дават среща творци, артисти, фенове, ютюбъри, любители на сценичния грим и костюмите. Изложението е място, на което всеки, който има интерес към съвременната попкултура, може да намери нещо за себе си. Организаторите на Comic con в Кипър тази година се бяха постарали отново събитието да надмине по мащаби тези от предишните години. И мисля, че успяха. Comic con традиционно се радва на все по-голям интерес, но тази година буквално човек не можеше да се размине, без да се сблъска с някого в тълпата, изпълваща залите и пространствата пред щандовете и уъркшопите. Разбира се и тази година гвоздеят на събитието бяха специалните гости. Запалените фенове на фнтъзи киното и приключенските истории, потапящи ни в паралелната реалност на сюжетите си, сигурно мога да се досетят кои популярни филми бяха представени.

Събитието съвпада с очакването на поредните им епизоди – филми, които от десетилетия печелят милиони почитатели и ги държат в напрежение години наред, филми, които предизвикват сензации, разбиват рекорди на боксофиси и преобръщат представи, филми, които отдавна са се превърнали в емблема и са станали част от живота, дори на онези, които не си падат по тях. “You know nothing, John Snow!”, “Hello! I am C-3PO!” – има ли някой,който не е чувал тези фрази от екрана или от приятели? Не вярвам. И вече знаете, че говоря за “Игра на тронове” и “Междузвездни войни”. Признавам си – аз съм заразена неизлечимо и от двата. За първи път гледах “Междузвездни войни” на 12 години и оттогава съм гледала всички епизоди поне по 10 пъти. И продължавам…

Представете си чувството да се докосна до любимия ми протоколен друид – обожаем образ, който ме впечатли и без маската на забавния, недодялан C-3PO.

От години се каня да гледам “Игра на тронове” за да разбера какво толкова му харесват и все не ми оставаше време. И сега най-после седнах и го изгледах за 5 дни! Да, всичките 7 сезона! И се влюбих! Във всички герои. Уникално изживяване! После нетърпеливо изгледах току-що излезлия 1 епизод на сезон 8. И настъпи дългото чакане -цяла седмица до следващия епизод!!! Нали разбирате, че за човек, изгледал 68 епизода за 5 дни, това е непосилно!? Изгледах всички интервюта на артистите, всички мейкинги, спойлъри, изчетох всички Fan theories за последните 10 години, и пак остават дълги 4 дни… Но Comic con запълни и тази празнота. Срещата с “Лансел Ланистър” и “White Walker” ме зареди с емоции да дочакам поне още два епизода. Вярвам, че преживяването е било разтърсващо и зареждащо да всички фенове. А онези, които са то пропуснали, могат само да съжаляват. Така че колегиално, като фен на фен, ги съветвам – не пропускайте следващия Comic con! Изживаването е уникално!

Адмирации за организаторите!

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*