28 ноември – Черен петък: Пазарната треска започна

В САЩ с този ден започва сезонът на коледните разпродажби

 

Още недояли традиционната пуйка за Деня на благодарността, милиони американци се втурнаха да пазаруват с внушителни отстъпки в деня, наречен Черен петък (Black Friday).

С този ден в САЩ започва сезонът на коледните разпродажби. 

Много магазини отварят врати в полунощ и дори преди това, когато пред тях вече са се събрали тълпи купувачи, които не искат да изпуснат възможността да пазаруват на необичайно ниски цени.

Преди в Деня на благодарността – последния четвъртък на ноември, магазините в цялата страна затваряха, за да могат семействата да се съберат за празника край трапезата, а не пред касите. Времената обаче се промениха и всяка година големите магазини се борят с конкуренцията, като започват разпродажбите все по-рано.

Много търговци решиха да не се ограничават с “Черния петък”, а да удължат срока на намаленията под формата на “Черен уикенд” до понеделник. Той обаче също не е обикновен, а “киберпонеделник”, и е най-натовареният ден в годината за интернет-магазините.

Според Федерацията на търговците на дребно в САЩ тази година през “Черния петък” и следващите го почивни дни магазините ще бъдат посетени от повече от 140 милиона американци, като всеки от тях смята да похарчи средно по 300 долара.

За отбелязване е, че следващата седмица в магазините в САЩ пак ще има големи опашки. Този път обаче хората ще дойдат не да пазаруват, а за да върнат или заменят купени или получени като подарък вещи. В САЩ това става лесно, не са нужни обяснения, достатъчно е да кажете, че не харесвате дадената вещ. Единственото изискване е да пазите етикета, доказващ, че тя е купена точно в този магазин.

От година-две българските търговци възприеха идеята на задокеанските си събратя и големите магазини за различни видове техника започнаха да предлагат стоки с голямо намаление.

В Кипър обаче „Черен петък” няма. Обикновено в последния ден на годината, на 31 декември магазините правят специални оферти на сезонни стоки, които след празниците стават почти непродаваеми.

black-friday

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*