Община Героскипу ще подарява пазарски торби от текстил

Община Героскипу поръча 3500 памучни торби за своите граждани, в опит да се намали използването на найлонови торбички.

Разлагането на една найлонова торбичка може да отнеме стотици години, а концентрацията на големи количества пластмасови отпадъци е огромна тежест за околната среда.

sakoules-630x380Кметът на Героскипу, Михалис Павлидис заяви вчера, че ще отпусне торби  за многократна употреба за всички домакинства. Така домакинствата ще допринесат за намаляване на консумацията на найлонови торбички.

Според проучване, проведено от Европейския парламент през 2014 г., европейците използват около 100 милиарда найлонови торбички всяка година, а през 2010 г. се оценява, че 99 милиарда найлонови торбички са използвани в ЕС, съответстваща на почти 200 чувала за всеки гражданин.

“Десет процента на пластмасови торбички, използвани в Кипър в крайна сметка отиват в морето, което сериозно вреди на морската среда,” отбеляза Павлидис.

Междувременно правителството подготвя законодателство, което ще приеме нова европейска директива за пластмаса и други торби, докато паралелно целта е да насърчи ползването на торби за многократна употреба.

В допълнение, Павлидис каза, че неговата община вече е внесла предложение в отдела за околна среда по отношение на участието си в програма за намаляване на масово производство на отпадъци в хотелиерската индустрия.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*