24 ноември – Света Екатерина

На 24 ноември, Християнската църква почита Св. великомъченица Екатерина. Тя живяла от 287 година до 305 година в Александрия, Египет, по времето на император Максимиан. Израстнала в знатно царско семейство, баща й бил цар някога, а майка й християнка, но заради гоненията и жестоките мъчения на християните по това време, скривала вярата си. Екатерина се отличавала от връстниците си с изключителната за възрастта си мъдрост, остър ум и красота. Още на 18 години тя изучила лекарската наука, чужди езици и творенията на всички древни поети, философи и езически писатели. Много богати момци и царски синове искали ръката й, но тя отказвала. Семейството й не знаело какво да направи и затова един ден майка й я завела при духовния си баща за съвет. Той видял колко е умна и мъдра Екатерина и решил да я посвети в Божията вяра и мъдрост. Тя веднага повярвала, приела и обикнала Христовата вяра. Открито я заявявала и осъждала управниците за мъченията, на които подлагали християните. Заради това по заповед на императора била хвърлена в тъмница, измъчвана жестоко, бита и обезобразена. Като разбрал император Максимиан, че тя няма да се откаже от вярата си, я осъдил на смърт чрез разпъване на колело. Но заповедта на императора не могла да бъде изпълнена, защото колелото се разпаднало, когато тя го докоснала, и вместо това тя била обезглавена.

Света Екатерина се смята за лечителка и може да лекува шарка и бяс. Покровителка е на всички – занаятчии, грънчари, предачи, точилари, мелничари, механици, адвокати, архивисти, апологети, библиотекари, юристи, писари, секретари, стенографи, теолози, ученици, учители, Сорбоната, неомъжените момичета, старите моми, умиращите хора.

В народния календар днешния ден е отбелязан като Катерининден. Той се празнува най-вече в Южната част на България. Заради вярванията, че Света Екатерина предпазва от шарка, на този ден майките с малки деца, ставали рано сутрин и замесвали тесто с вода от кладенец или извор. Тестото разделяли на две части, с едната омесвали кравайче, което след като го опичали, го намазвали с мед и го слагали на горния праг на вратата или го хвърляли на покрива на къщата, като го наричали за баба Шарка. С другата част омесвали питка, която още докато била топла, намазвали с мед и изнасяли навън, за да раздадат за здраве на децата. От същата питка давали и на кучетата, за да не ги хваща бяс. На този ден жените не работели, не плетяли, не шиели или режели с ножици или нож, защото ако се порежели, раната им нямало да заздравее. Днешният ден се почита и против треска, тежки болести и висока температура. В някои части на страната пък се празнува Мишинден, жените замазвали огнището с кал, и раздавали със затворени очи варена царевица и боб, за да са затворени очите и устата на гризачите.

Имен ден празнуват Екатерина, Катя, Катерина, Катрин, Катина, Тина, Тинка, Тинко.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*