1 октомври – Кипър отбелязва 62 години независимост

Република Кипър отбелязва Деня на независимостта днес с традиционен военен парад, с който се честват 62 години от създаването на републиката, след като страната получава пълен суверенитет от Великобритания.

В тържествения военен парад участваха моторни и сухопътни части, както и самолети на Националната гвардия, полицията и пожарната.

По традиция след речта на президента Анастасиадис и националния химн, по време на който се издига националния флаг на Кипър, бяха дадени и 21 оръдейни залпа.

Министри, висши военни, дипломати от чужденстранните мисии в Никозия бяха официални гости на парада.

На 16 Авг. 1960 г., точно в полунощ, Кипър получава своята независимост от Великобритания, след почти един век на управление от Британската империя, която едностранно анексира острова през 1904, и става суверенна държава

Независимостта на Кипър е потвърдена в Споразумението от Цюрих и Лондон от 1959 година между Обединеното кралство, Гърция и Турция.

Британският управител, сър Хю Фут, прочита прокламация от името на Великобритания. Пред Камарата на представителите в Никозия предаването на острова на неговите граждани е отбелязано със салют от 21-пистолетни изстрела. Великобритания запазва две суверенни зони –  военните бази Акротири и Декелия.

Първият президент на Република Кипър архиепископ Макариос встъпва в длъжност на 16 август 1960 г., денят, в който знамето на Британската империя окончателно е свалено в Никозия.

България е сред първите страни, които признават незвисима Република Кипър и поставят началото на дипломатическите отношения между двете държави.

Честит празник, скъпи кипърски приятели!

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*