Кипър: За една година токът е поскъпнал с около 70%

Идващата криза удари сериозно джобовете на потребители и производители, като най-съществено повишение се отчита в цената на електроенергията. Вече хиляди семейства затягат здраво бюджета и въпреки това се затрудняват да платят сметките си за ток, особено през летните месеци, в които никой и никъде не може без климатик.

През 2021 г. средната цена на киловатчас е била 21,6 цента, а през 2022 г. е била 36,7 цента. Например през 2021 г. жител, чиято консумация възлиза на 1469 kWh електроенергия, е платил за нея (без данъци и такси) 317,27 евро. Тази година за по-малко количество електроенергия сумата може да е по-висока. Така 1099 kWh ще струват 403,33 евро. „През последната година цената на електроенергията се е увеличила със 70%. Тоест, ако преди човек е плащал 300 евро, сега за същото количество ток – 510 евро. Това е огромен растеж. И, за съжаление, не всеки семеен бюджет може да се справи с това“, казва Мариос Друшиотис, президент на Асоциацията на потребителите. Освен това цените растат на фона на стагнация на заплатите.

Кипър е в десетката на най-скъпата електроенергия

За доста високите цени на Кипър свидетелстват данните от проучване, проведено от енергийните регулатори на Австрия и Унгария. На първо място по висока цена на електроенергията е Великобритания, където киловатчасът струва 65,61 евроцента. Следват Дания (53,84 цента за kWh) и Австрия (48,81 цента за kWh). В Кипър цената е 30,90 цента за киловатчас. Страната е на десето място от 33.

Правителствата обмислят мерки за подкрепа

Поради безпрецедентната енергийна криза, пред която са изправени страните от Европейския съюз, правителствата са отпуснали 314 милиарда евро в подкрепа. На първо място по ползи е Хърватия, която е направила разходи в размер на 4,13% от БВП за подпомагане на домакинствата. На второ място е Гърция. Тук за тези цели властите са отделили сума от 6,8 млрд. евро или 3,72% от БВП. Следва Италия с 3,34%. Кипър е едва на 23-то място с размер на субсидиите в размер на 200 милиона евро, което съответства на 0,65% от БВП.

Възможност за отстъпка определени групи от населението по тарифа 08

В Кипър има възможност за специално ценообразуване на електроенергията за уязвимите групи от населението.

При ценообразуването на електроенергията присъства и ценообразуването по специалната тарифа 08, на която имат право определени групи от населението и е с около 20% по-ниска от ценообразуването за нормална битова употреба, съобщава Кипърската асоциация на потребителите.

Бенефициенти са:

Голямо или петчленно семейство, получаващо детски надбавки от Welfare Benefit Administration за три или повече деца на издръжка и с годишен брутен семеен доход до 51 258 евро.

Получатели на обществена помощ от службите за социално подпомагане на Министерството на труда,

бенефициенти на ЕЕО,

получатели на помощи за тежки физически увреждания и

получатели на помощ за грижи за лица с квадриплегия от Отдела за социална интеграция на хора с увреждания.

Освен това се посочва, че тази отстъпка е допустима и за:

получатели на помощ за грижи за паралич,

бъбречни пациенти на хемодиализа, които получават помощ за мобилност от отдела за социална интеграция на хора с увреждания на Министерството на труда и

хора, страдащи от множествена склероза, които са регистрирани членове на общокипърската асоциация за множествена склероза.

Ако попадате в някоя от посочените групи, за да се включите в тарифа с код 08, попълнете формуляра по-долу и го изпратете в някой от сервизните центрове на АИК.

https://www.eac.com.cy/EL/RegulatedActivities/Supply/tariffs/Documents/AITISI%20TARIFF%2008%20GR%202020.pdf

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*