Ягодови полета са под карантина заради намерени пестициди

Две ягодови полета в Зиги и Мазотос са поставени под карантина, заради намерен пестицид в плодовете, съобщи ръководителят на отдел „Земеделие“.

Полетата, собственост на различни производители, бяха поставени под карантина, за да се предотврати продажбата на засегнатите ягоди.

Длъжностните лица унищожават всички зрели ягоди на растенията и правят редовни лабораторни тестове. Карантината ще продължи, докато тестовете покажат, че няма повече остатъци от пестициди върху продукцията, заяви Андрула Георгиу.

Случаят излезе наяве след рутинни проверки от държавните здравни служби за продажба на ягоди на пазара. След като пестицида беше открит при двама производители, здравните служби предупредиха отдел „Земеделие“. Не е известно колко ягоди са продадени.

Ръководителят на здравните служби Алвертос Карис заяви миналата седмица, че консумирането на ягоди, замърсени с пестициди, не причинява непосредствен здравословен проблем. Това може да се случи, когато някой консумира плодове или други храни, хранени с пестициди за дълъг период от време.

Направена е проверка и на други ягодови полета, за да се уверят, че никой друг производител не е използвал същия пестицид, но не са установени нарушения.

От здравната служба призовават гражданите да избягват да купуват плодове и зеленчуци от уличните търговци, тъй като няма начин да се разберат условията за производство.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*