Огромно находище на газ проваля плановете на Кипър да продава газ на Египет

Плановете на Кипър да продава газ за Египет са най-вероятно провалени, след обявяването на 30 трилиона кубически фута (TCF) газ намерени край бреговете на Египет.

zohr-egyptВъпреки че правителството се опита да реагира  адекватно, истината е, че за Кипър опцията да изнася газ за Египет е изключена.
По същия начин министъра на енергетиката Георгос Лакотрипис заяви, че тъй като намереното находище Zohr е в непосредствена близост до три от лицензираните офшорни блокове на Кипър (10, 11 и 12), това съживява надеждите за откриване на газ от кипърска страна. Ако залежите Zohr бъдат потвърдени, това ще има “геоложки, геополитически и търговски последици”, добави той.

Чарлз Елинас, енергиен експерт, коментира ситуацията, че новото откритие отрича нуждата на Египет за внос на кипърските газ, както и на израелската газ.
Експертът заяви, че след като областта на Zohr Се разработи, общият му потенциален капацитет се оценява на около 30 милиарда кубически метра. Египет се нуждае от приблизително допълнително 2-3 милиарда кубически метра газ за покриване на вътрешния си недостиг на потребление на енергия. И доколкото двата завода за втечняване на природния газ в Египет работят с пълен капацитет, ще генерират 17 млрд. куб.м. Така че перспективата е, че Zohr ще обхваща вътрешните и експортните нужди на Египет, и то с много газ – около 10 милиарда кубически метра – за резерва. Както самата компания ENI заяви, полето Zohr отговаря напълно на потребностите от газ за Египет и то в продължение на десетилетия. Това е най-голямото откритие правено някога на природен газ в Средиземно море.

gazИ така, какво следва за Кипър? Енергийният експерт Чарлз Елинас заяви, че правителството трябва спешно да формулира план Б за развитие на находището Афродита.
Двата варианта са добре познати: газопровод за Турция, а след това вероятно към Европа; или комбиниране на ресурсите на Левиатан и Афродита – Кипър чрез инсталация за втечнен природен газ, за износ в Европа.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*