Шофьорите: Кипър се напълни с легнали полицаи

В последните години са наблюдава едно ново явление, поголовно поставяне на легнали полицаи (гърбици) за ограничаване на скоростта на МПС от службите за благоустройство и местните власти. В рамките на девет години са подадени 1700 молби за монтирането на такива, като са одобрени от агенцията по трафика 807 съоръжения.

Днес все повече шофьори на МПС и мотоциклетисти протестират срещу масовото поставяне на ограничителните гърбици, които нанасят щети и технически проблеми на автомобилите и на практика намаляват безопасността при мотоциклетистите. Има регистрирани случаи на натъртвания в автомобилите при преминаване през по-високи съоръжения.

Само в участък на пътя, който свързва селата Литродонда и Матиатис сега има 30 гърбици, пише „Репортер”.

Проучване, проведено от Института по Automotive Engineer показва, че гърбиците причиняват щети на 260 МПС в рамките на една година, отнасящи се главно до щети по окачващата и изпускателната уредба на автомобилите.

Не по-малки са рисковете и при мотоциклетистите, особено ако времето е дъждовно. Проблемът е основно с безопасността на водачите на моторите. Отскока при преминаване през гърбица носи сериозни рискове от падане и други инциденти. Различните клубове на мотоциклетистите вече повдигнаха въпроса пред Министерството на транспорта, но до момента няма реакция от тяхна страна.

Според директора на отдела за благоустройството, Христала Малупас, има  утвърдени модели за изграждането на гърбици, които са подготвени с помощта на консултанти от чужбина. Повечето отговарят на тези стандарти. Има обаче някои, които са направени от самите общини, които не отговарят на необходимите изисквания. В тези случаи службите по благоустройство ще опитат да ги премахнат.

Все пак по-високите съоръжения наистина представляват опасност за по-ниските МПС и изискват преминаване при много ниска скорост и повишено внимание от страна на водача им.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*