Черна статистика: Смъртта по пътища на Кипър е три пъти по-висока от средната за ЕС

файлова снимка
Файлова снимка

Смъртността по пътищата на Кипър е близо три пъти по-висока от средната за ЕС, с около 60 смъртни случая на един милион жители, четвъртият най-лош рекорд в блока.

50% от всички смъртни случаи са в градските райони, а водачите на мотоциклети и мотопеди са особено уязвими. Статистиката показва, че 31% от загиналите в градски условия са именно от този тип водачи.

В доклада се споменава, че използването на предпазни каски не е особено популярно, въпреки немалките глоби. Голям е броят на загиналите водачи на PTW и точно по тази причина повечето застрахователни компании отказват да ги застраховат. Липсва необходимата култура на уважение към пешеходци, водачи на мотопеди, мотоциклети, велосипеди и PTW.

Докладът на Европейския съвет за безопасност на транспорта (ETSC), базиран в Брюксел казва, че смъртността по градските пътища е най-висока в Румъния, като 105 души са убити на милион жители на градовете – четири пъти повече от средния за ЕС.

Смъртността в Хърватия е 88 смъртни случая на милион, в Сърбия – 74, в Кипър – 60, в Гърция – 58, а в Полша – 57. Някои държави, по-специално Кипър и Обединеното кралство, не разполагат с пътни знаци за разграничаване на градските и селските пътни участъци.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*