Хасикос обеща да сложи край на злоупотребите с кипърските турски имоти

Вътрешният министър Сократис Хасикос обеща пред антимонополната парламентарна комисия във вторник да се сложи край на лошото управление на кипърските турски имоти, като добави, че хората “трябва да разберат, че те не са собственици.”

Явявайки се пред комисията да отговори на въпроси, свързани с неговото министерство, включени в доклада за годишния одит, Хасикос каза, че някои от бежанците, на които са били дадени кипърски турски имоти, са злоупотребявали с правата си.

“Ние трябва да сложим край на това. Хората се отнасят към имота като че те го притежават и го използват за търговски цели или дори да го преотдават под наем за печалба, без да имат право да го правят “, каза той, добавяйки, че в някои случаи са били дадени за стопанисване имоти на кипърски турци на хора, които дори не са бежанци ,

Даването за ползване на кипърските турски имоти за символична сума е средство за компенсиране на бежанците от турското нашествие през 1974 г.

“Някои от хората, които открихме дори може да нямат собственост в окупираните територии, или сега имат значително по-скъпо имущество в сравнение с това, което те са имали преди войната”, отбеляза министърът.

Хасикос съобщи министерството е в процес на преразпределението на кипърските турски имоти, “така че да сме справедливи във финансова криза.”

Но дори от гледна точка на кризата, хората не плащат дори символичния наем. Според министъра задълженията към държавата са 6,200,000 евро.

“Опитваме се да съберем тези пари, да се свържем със собствениците за уреждане на дълговете им и да се състави гъвкава схема на плащане”, каза той.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*