Финансовият министър оптимист за закона за несъстоятелност и конфискациите

Финансовият министър Харис Георгиадис изрази в неделя оптимизма си, че парламентът ще гласува петте закона, свързани с рамката за несъстоятелност и ще даде възможност за прилагане на законодателството на запор през следващите седмици.

В изявление в Пафос Георгиадис каза, че в понеделник ще информира колегите си в Еврогрупата, че всичките пет закона, свързани с рамката за несъстоятелност вече са внесени в парламента и че дискусиите по голямата част от тях са в напреднал етап.

В същото време той изрази мнение, че през следващите седмици цялата материя ще бъде решена.

Кипърският министър посочи, че това е важен и чувствителен въпрос, който, както той обясни, регламентира и насърчава, наред с други въпроси, свързани с основното жилище на гражданите, и устойчивото преструктуриране на заеми.

Когато проблемите около закона за запор и определяне на рамката за несъстоятелност се решат окончателно, каза той, се очаква процесът на преглед на изпълнението на програмата за макроикономически реформи на Кипър да бъде завършен в най-скоро време, може би през април. По този начин ще се позволи на страната да продължи пълно и ефективно прилагане на изключително важната програма за облекчаване на ЕЦБ  която започва в понеделник.

Участието на Кипър в програмата, каза той, решително ще улесни възстановяването веднъж завинаги на неговата кредитоспособност и в крайна сметка ще направи ненужна всяка зависимост от Европейския механизъм за подкрепа и МВФ, като в същото време е ход, който ще даде тласък на икономическата активност.

Ето защо, заключи Георгиадис, пред нас има една важна перспектива – да се движим напред, като се погрижим за неуредените въпроси.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*