Фестивал на портокаловия цвят и меда в район Лимасол

В района на Лимасол в началото на май ще се проведе шестият фестивал на портокаловия цвят. Програмата включва различни развлекателни, кулинарни и образователни дейности.

Много хора свързват пролетта в Кипър с аромата на цъфтящ портокал. Това красиво дърво с красиви бели цветя ще бъде главният герой на фестивала, който ще се проведе на 7 май в село Епископи.

Гостите ще видят приготвяне на цветна вода и сладко от портокалов цвят. Ще могат да опитате портокалова напитка и сладко, да се насладят на кипърска музика в изпълнение на Елени Менелау и нейния бенд.

Освен това програмата включва следните образователни събития:

11:00-13:00 Безплатен преглед от студенти от Факултета по медицина на Университета в Никозия (кръвно налягане, ниво на глюкоза, изчисляване на индекс на телесна маса).

11:00-19:00 полицейски служители ще разкажат на обществеността за основите на сигурността.

В дневния ред е също дискусия за по-екологично земеделие и фотографска изложба.

**

На 7 май село Фини ви кани на фестивала на местния специалитет, наречен кайканас.

През април 2021 г. организацията ЮНЕСКО добави рецептата за кайкана в списъка на нематериалното културно наследство, за което говорихме тук .

Празникът ще започне в 16:00 часа на площада на село Фини, където на всички участници ще бъдат почерпени с  безплатни кайкани с пудра захар или гроздов сироп. Също така на фестивала можете да опитате сладкиши, конфитюри, местен локум и други лакомства.

Програмата на събитието включва традиционна кипърска музика, песни и танци. Майсторки и майсторки на грънчарство ще изработят пред очите на всички глинени съдове с характерна традиционна шарка. Тук можете да наблюдавате процеса на плене на традиционните столове.

**

На 21 май в село Ора ще се проведе празник на меда.

Фестивалът ще се проведе за четвърти път и за първи път след тригодишно прекъсване, причинено от пандемията.

Събитието ще се проведе под егидата на Подведомствено министерство на туризма. Началото е насрочено за 10:30 часа. Ще бъде организиран панаир с продажба на пчелни продукти от над 30 производители.

В средата на април Кипърската търговско-промишлена камара обяви стартирането на програма за субсидиране за развитието на пчеларството. В момента островът произвежда собствен мед, но значителна част от този продукт се внася.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*