Кипър: Битката за CоLA продължава


Профсъюзите ще решат общата позиция на CoLA в четвъртък


 

Профсъюзите ще проведат съвместна среща в четвъртък, за да решат колективната си позиция за компромисното предложение на правителството относно надбавките за издръжка, като не изключват евентуална стачка, пише CyMail.

Решението дойде във вторник по време на среща на синдикатите SEK, PEO, Deok и Pasydy, проведена за преглед на последното компромисно предложение, представено от министъра на труда Янис Панайоту.

По-рано четирите синдиката нарекоха предложението незадоволително, тъй като то не възстановява напълно надбавката за издръжка на живота (CoLA).

Предложението уточнява подновяване на временното споразумение от 2017 г. за още три години и увеличаване на CoLA до две трети от индекса на потребителските цени. Това би означавало, че CoLA ще се покачи до 66,67% дял от сегашните 50%.

Ключовата среща – с участието на синдикатите, работодателите и министъра на труда – ще се проведе в петък от 10 сутринта. Там синдикатите ще изнесат окончателната си позиция.

По време на събитие, проведено в понеделник по случай Международния ден на труда, Панайоту изрази надежда, че всички участващи страни ще се опитат да намерят решение за CoLA.

Частичното плащане на CoLA беше възобновено през януари 2018 г., след като беше замразено от юли 2011 г. Съгласно споразумение между финансовото министерство и заинтересованите страни оттогава CoLA се изплаща веднъж годишно (през януари), при условие че второто и третото тримесечие на предходния фискален период година регистрира ръст на БВП.

 

Съгласно сегашното споразумение ставката на CoLA е ограничена до половината от годишното увеличение на индекса на потребителските цени.

Временното споразумение от 2017 г. изтече в края на миналата година. Профсъюзите искат нова сделка, повишаваща обвързаната с индекс надбавка до 100 процента от CPI. Работодателите искат надбавката да бъде напълно премахната.

Профсъюзите се отказаха, заявявайки, че искат ново споразумение, гарантиращо пълното възстановяване на CoLA, ако не веднага, то поне постепенно за определен период от време.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*