Фармацевтите изтеглят по-евтините лекарства

Фармацевтичната индустрия в Кипър се готви да изтегли лекарствата от търговската мрежа заради спада на цените с 8,5%, който се очаква това лято след директива от Министерството на здравеопазването.

Асоциацията на Кипърските фармацевтични компании (CAPC) подготвя списък на фармацевтични продукти, които да бъдат изтеглени от пазара заради твърде ниските цени. Представителят CAPC, Августинос Потамитис, каза за “Филелефтерос”, че “последователните намаления на цените са направили лекарствата неизгодни за фармацевтичните компании”.

Намалените цени са в резултат на директива от здравния министър Филипос Пацалис, издадена през миналата година, която доведе вече до някои намаления на цените през януари 2015 г. Следващото намаление от 8.5% в края на юни е смятано от правителството като необходима мярка за привеждане високите цени на  кипърските лекарства в съответствие с останалата част на Европа.

В доклад на Световната здравна организация (СЗО), публикуван през миналата година, беше повдигнат въпросът, като се призова за незабавно намаляване на цените на лекарствата във всички области, след като констатира , че в Кипър “разходите на глава от населението за лекарства в частния сектор е сред най-високите в света”.

Според докладите, директивата на министъра е временна мярка в усилията да се изгради Националната здравна служба, която е доста забавена. Мозъкът на схемата, а усъвършенстван софтуер за управление на здравето, се очаква да направи цялата система по-ефективна, както и да намали цените като резултат.

Асоциацията на Кипър на научноизследователска и развойна дейност за фармацевтичните компании също реагира на намаляването на цените не само защото лекарствата ще станат безполезни, но и защото виждат директивата като “диктаторски”.

Изглежда, че правителството е решено да намали цените по един или друг начин, включително на лекарствата, ако е необходимо.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*