Учителите обезпокоени от намаляването на часовете

Скоро след като синдикатите изразиха цялостното си задоволство по-рано през седмицата от предложените реформи, обявени от министъра на образованието Костас Кадис, разместването на учебните разписания разпали дискусии между учителските сдружения на различни теми.

Първото възражение е на учителите по  компютърни науки, които не са съгласни с предложеното намаление на седмичните учебни часа на техния предмет с един час.

“Клонът на компютърните науки е набеден да бъдат намалени часове именно от него”, каза Петрос Гайс, ръководителят на асоциацията на преподавателите по компютърни науки по време на сутрешния блок на CyBC. Той заяви още, че е разочарован от председателя на учителския синдикат OELMEK Димитрис Талиадорос и каза, че той не представлява всички членове, тъй като не е информирал правилно асоциацията за плановете на министерството.

Той добави, че в следствие на  намалението на учебните часове до 30 от 35 много учители по компютърни науки ще загубят работата си.

Според него часовете по  компютърни науки след намалението ще станат средно 4.9, добавяйки, че според новия график вместо това са се увеличили часовете по гръцки език и старогръцки език.

От синдикатите напомниха, че сдружението има възможност да изрази недоволството си и да направи предложения като останалата част от учителите до средата на април, когато OELMEK ще бъдат призовани да обсъдят всички тези въпроси с министъра.

Реформите се състоят от преструктурирането на учебната програма и графиците, които премахва единна образователна система в лицея, въведена през 2000 г. и се очаква да бъде реализиран от септември 2015.

Освен това, преподаването на език и математика  ще бъде увеличено в началните училища и допълнителен час ще бъде добавен в помощ на децата с умствени увреждания.

Седмичния хорариум на гимназиите ще бъде намален с два часа, а в лицеите ще бъдат представени шест профилирани програми за учениците, в зависимост от бъдещото им професионално развитие.

OELMEK заяви вчера, че предложените графици се нуждаят от подобрение и че те не са съгласни с намаляването на седмичните учебни часове по физкултура, както и с графика на лицеите. Усилията на всички са да се намери общоприета позиция в полза на децата и на общественото образование, казаха още от синдиката.

Кадис се срещна и с асоциациите на родителите, за да ги информира относно предложените реформи. Родителите от своя страна заявиха, че ще издигнат и свои собствени предложения.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*