Утре е Гергьовден

Денят на Свети Георги Победоносец – 6 май,  се чества още като Ден на храбростта и Българската армия

 

sveti_georgiСвети Георги е войник в Римската империя, почитан като мъченик за Христовата вяра. Роден е в Кападокия (Мала Азия), на 20 години му е дадена военната титла трибун, след като се проявява като пълководец. През 303 г. по време на управлението на император Диоклециан е убит, докато е защитавал християнската вяра.

Образът на свети великомъченик Георги в християнските икони се изобразява, като възседнал на бял кон, а дългото му копие е забито в устата на страшен змей. Тази славна сцена е вдъхновена от предание, което разказва за случка, станала близо до град Вирит, днешен Бейрут, недалеч от град Лида, където лежало тялото на светеца. Историята е описана и в житието му.

Според легендата, на връщане от войнски поход, свети Георги видял една плачеща девойка край езеро в близост до град на езичници. От нея разбрал, че жителите на града почитали като бог един огромен змей, който живеел в езерото, затова всяка година му обричали като жертва по една девойка, а тази година дошъл редът и на самата царска дъщеря.

Дълго, но напразно се опитвал светецът-войн да убеди царя да се откаже от този зловещ бог и да приеме християнската вяра. Накрая царят склонил да се покръсти заедно с целия си народ, но само ако младият войн докаже наяве силата на своя Бог и победи лошия змей.Съгласил се Георги и когато змеят излязъл, с един удар го посякъл. Царят удържал на дадената по-рано дума и в този ден той и целият му народ приели християнството. За тази победа над чудовището и за показаното мъжество в битките, свети Георги се нарича Победоносец и се счита за покровител на войниците.

агнеВ българската традиция Свети Георги се счита и за покровител на овчарите и стадата и характерните скотовъдни обреди се преплитат с обичаи, свързани със земеделието и обредни практики за осигуряване на здраве и благополучие.

На Гергьовден навсякъде се коли агне като жертва на светеца-покровител за Гергьовския курбан. За този обичай обикновено се избира първото родило се мъжко агне (понякога се следи за цвета му – да е бяло, по-рядко черно). Окичва се с венец, на дясното рогче (или и на двете) се прикрепва свещичка и се запалва преди коленето. Гергьовското агне се пече цяло, някъде пълнено с дреболии и ориз и окичено със стрък зеленина се отнася за освещаване в църква или направо на празничната трапеза. Особено място на трапезата заема и обредният Гергьовденски хляб.

Имен ден празнуват носещите имената Георги, Гергана, Гинка, Ганка, Глория, Габрина Ганчо,Гено , Генчо,Габриела, Генади, Гошо, Генка, Галина, Галя, Генко, Геновева и други.

Какво да сложите на трапезата

kurban chorba Агнешка курбан-чорба за Гергьовден

 Продукти:

400 гр. агнешко месо , 200 гр. лук кромид стар, 1 вр. лук кромид пресен, 100 гр. домати , 100 гр.зелени чушки , 3 бр.люти чушлета , 50 гр. ориз, 1 бр. яйца, 1 с.л. оцет, 1/2 вр. магданоз пресен, 1/2 вр. джоджен пресен

 Начин на приготвяне:

Месото се сварява и се обезкостява. Лукът се нарязва и се задушава с мазнина и вода. Добавят се доматите, а след като се запържат и брашното. Запръжката се разрежда с прецеден бульон. След като заври, се добавя обезкостеното месо. Добавят се ориз, нарязани чушки, зелен лук, джоджен и черен пипер. Когато оризът се свари, чорбата се застройва, като в нея на тънка струйка и при непрекъснато разбиване се добавя разбито яйце. Поднася се с оцет и нарязан магданоз.

palneno-agne Пълнено Гергьовско агне

 Продукти: 1 агънце (големината зависи от това къде ще го печете) , 2/3 от дреболиите, 2 връзки пресен лук,4  глави стар лук, връзка джоджан/гюзюм/, 1/2 връзка магданоз/мерудия/, черен пипер, 2 лъжици червен пипер, сол, олио за намазване, 1 ч.ч.ориз.

 Начин на приготвяне: Измиваме  добре агнето и го натриваме със сол отвън и отвътре. Дреболиите се варят и се нарязват на ситно. Измиват се зелените подправки, подсушават се и се нарязват на ситно. Лукът се нарязва на кубчета. В съд слагаме лука, подправките, добавяме черен пипер, червен пипер. Разбъркваме добре. Прибавяме и дреболиите и разбъркваме пълнежа. Напълваме агънцето. Намазваме с олио и увиваме в булото. Слагаме в тавата. На дъното можем да сложим няколко клонки за да не залепне месото при печене. Сипваме малко от бульона, в който са варени дреболиите. Увиваме плътно с фолио и печем на силна фурна 3 ч. Махаме фолиото и допичаме. Ако слагаме ориз, то плънката се запържва и се задушава 10-на мин.

praznichna-pita-11-300x225 Гергьовденска празнична пита

 Продукти: 4 яйца /1 жълтък оставяме за намазване/, 1супена лъжица  /равна/ сол, 1супена лъжица /равна/ захар, 300гр.прясно мляко /леко затоплено/, 5 супени лъжици кисело мляко, 4 супени лъжици олио, 1кг.брашно /пресято/, 2бр/х7гр /суха мая

 Начин на приготвяне:

Разбиват се с тел яйцата, прибавя се затопленото прясно мляко и киселото мляко.
След това се добавя солта, захарта и олиото. В пресятото брашно се добавя маята, прави се кладенче и в него се изсипва течността. След като се замеси тестото и го разделяме на 3 равни части. Взема се едната част, разтегля се на правоъгълник и се намазва с маргарин. Върху него се слага втората част и тя се намазва с маргарин. Накрая и третата без да се намазва. Разрязва се на хоризонтално правоъгълника на 6 ленти. Всяка една се усуква и завързвам на възел. Така се получават така наречените конци. Поставят се възелчетата в подмазана с олио тава и се слагам във фурната на 50 градуса да удвои обема си. След това се изважда,  намазва се с разбит жълтък и сусам и чак тогава се включвам фурната на 220 градуса. Пече се около 40 минути.

Весел празник на всички именници!

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*