Майко, майко, мамо, мамо … най-сладката и свята дума на света

Честит Ден на Майката на всички български майки в Кипър!

Втората неделя на май се чества като Ден на майката.

mamaТова е празник на майчинството и благодарност за майката, празник с древни корени към поклонението на богинята Кибела, майка на боговете.

В модерните времена, американската социална активистка Анна Мария Джарвис (1864-1948) е тази, която първа дава идеята да се създаде специален ден в чест на майката..

Нейните усилия дават резултат на 9 май 1914 г., когато тогавашният президент на САЩ Удроу Уилсън подписа прокламация, в която Деня на майката, се установява като национален празник във втората неделя на месец май.

Въпреки, че много страни имат свои собствени дати за Деня на майката, по свои собствени причини, втората неделя на месец май надделява в международен план. Така че много европейски страни, сред които Гърция и Кипър празнуват Ден на майката на втората неделя на месец май.

Древна Гърция е основният референтен източник на “Ден на майката”. Това е било празника на пролетта, който поклонниците на Гея – майката земя, майка на всички богове и хора, отбелязвали с поклонение и благодарност.

A новата версия е наречена “майчината неделя”, която ни връща към 1600 година в Англия. През този ден, слугите, които живеят в къщите на техните господари вземали почивен ден, за да се приберат вкъщи и да прекара деня с майките си.

С разпространението на християнството в Европа, честването е променено в чест на “Майката Църква”, но с течение на времето двете понятия се сливат. Така хората почитали и майката и църквата.

Традиционните подаръци са ръчно изработени картички с посвещение към майката, цветя, растения или шоколади.

Скъпи български майки в Кипър, много от вас няма да получат, също като на 8-ми март цвете или картичка от порасналите ви деца, които са далеч от вас. Много от нашите деца не знаят за този празник. Но зная, че вие ще им простите, ще им се обадите и поздравите, защото да си майка, това е висша Божия благословия!

Честит Ден на Майката на всички български майки в Кипър!

https://www.youtube.com/watch?v=-SkHFRZcy6w

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*