Уилбър Рос: Кипър трябва да се опита да привлече финансовите фирми от Великобритания след Brexit

brexit-1074x716Уилбър Рос, заместник – председателя на Bank of Cyprus заяви, че кипърските власти трябва да се опитат да се конкурират с Ирландия и Франкфурт в привличането на базираните в Лондон финансови компании, които ще се стремят да се преместят след решението на британските избиратели Великобритания да напусне Европейския съюз.

„Аз препоръчвам Кипър да приеме по-либерални политики на финансови услуги, за да може да се възползва от създалата се ситуация“, каза Рос. „В противен случай, Ирландия и Франкфурт ще бъдат основните облагодетелствани. Най-големият проблем за всички ще бъде най-малко две години на несигурност и нестабилност на пазара, след като Великобритания задейства член 50 от Договора за ЕС. Guardian съобщиха в понеделник, че до 100,000 работни места във финансовия сектор от Лондон, които може да се преместят в други страни от ЕС до 2020 г. след референдума Brexit.

Министърът на транспорта Мариос Деметриадис потвърди за успеха на Кипър в привличането на корабни компании от Великобритания.

„Две години след референдум за независимостта на Шотландия, Шотландия може да дезертира към ЕС, Северна Ирландия могат да се слеят в Република Ирландия и да напуснат Великобритания, а Испания може най-накрая да вземе Гибралтар“ сподели още Рос.

„Самите финансовите услуги са 8 на сто от брутната стойност на Великобритания, с 3.4 на сто работни места и 21 млрд паунда данъци“, каза Рос. „Постоянното пребиваване на 1,2 милиона граждани на Обединеното кралство, живеещи в ЕС може би е в риск“, каза той.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*