Кипър получи обещание за подкрепа от ЕС срещу засилващата се незаконна миграция

Президентът на Кипър, Никос Анастасиадис получи обещание за подкрепа от партньорите от ЕС, след като изрази загриженост относно натиска, който островът понася от ръста на броя на търсещите убежище.

Според писмено изявление, Анастасиадис е получил разбиране от партньорите и институциите на ЕС по време на неофициалната среща на върха на ЕС, проведена в Залцбург, Австрия, която приключи в четвъртък.

В изявление на президентството се казва, че президентът е получил обещание за подкрепа и заявил, че очаква “практически и общи мерки, които Комисията и Европейският съвет възнамеряват да предоставят на Кипър, за да се реши най-ефективно този въпрос”.

В Залцбург по време на официалната вечеря на извънредната среща на високо равнище между ЕС и северноафриканските страни, президентът подчерта важната роля на Египет в този проблем.

“Ние вярваме, че за първи път европейските партньори осъзнават ролята, която Египет би могла да играе за стабилността и ограничаването на миграционните потоци”.

Той разшири темата, описвайки проблемите, пред които е изправен Кипър в резултат от увеличаването на броя на търсещите убежище и как проблемът се влошава поради разделението на острова, което улеснява незаконното влизане. Опазването на външните граници, вътрешната сигурност, борбата срещу тероризма и фалшивите новини са също явления, с които трябва да се преборят страните от ЕС с конкретни мерки, каза той.

В сряда президентът Анастасиадис обсъди с британския премиер Тереза Мей някои нерешени въпроси с британските бази.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*