Турция щяла да финансира имотни обезщетения в размер на 40%

Днес всички кипърски медии отразиха новината, че Турция е готова да финансира 40% от цената на имуществени вреди при обмен на имоти на туркокипърци, като ще разчитат на средства от банковите си институции. Турският президент Ердоган информирал турскокипърския лидер Мустафа Аканджъ за това решение.

Кипърските медии съобщават, че „приемането от страна на Турция да покрие 40% от щетите е развълнувала президента Анастасиадис”, защото това наистина е един от най-трудните въпроси в преговорите за разрешаване на кипърския проблем.

Въпросът с имуществените претенции и от двете страни е „трънчето на розата” в преговорите и неяснотите по този въпрос създават представата у хората за задкулисни игри и информационно затъмнение от страна на преговарящите. Преди няколко дни външния министър на Великобритания Филип Хамънд заяви, че страната му е готова да изпълнява задълженията си като гарант и да помогне за събирането на финансови средства, необходими при уреждане на кипърския проблем, който призова САЩ и ЕС да вземат участие като гаранти.

Готовността на Турция да финансира имотните обезщетения до 40% е истинска изненада за всички, интересуващи се от бързото приключване на преговорите.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*