Стотици мъртви в Израел и Газа – Нетаняху се зарича за отмъщение

Израелската армия премина в контраатака, ден след безпрецедентната атака, предприета от Хамас срещу Израел, нанасяйки удари по Ивицата Газа.

През нощта тежки експлозии от израелски въздушни удари разтърсиха Газа. Ал Джазира съобщи, че най-малко 12 души са били убити при обстрел в град Бейт Ханун. Министерството на здравеопазването в ивицата Газа съобщи за 232 загинали и над 1700 ранени през последните 24 часа. Ранените бяха откарани в порутени и претъпкани болници със сериозен недостиг на медицинско оборудване.

Кървави сблъсъци имаше и на окупирания Западен бряг, където палестински младежи хвърляха камъни по израелски войници. Четирима палестинци, включително 13-годишен, бяха убити по време на безредиците.

Бойци от палестинската ислямистка групировка Хамас предизвикаха хаос в няколко израелски града в събота, като предприеха широкомащабна атака, в която убиха повече от 250 израелци и отвлякоха десетки други, като взеха заложници в ивицата Газа. Това е най-лошата ескалация на насилието в Близкия изток след войната Йом Кипур преди 50 години.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се зарече да “отмъсти” за този “черен ден” в историята на еврейската държава.

От своя страна лидерът на Хамас изглежда уверен, че настъплението, започнало в ивицата Газа – палестински анклав с население от около 2,3 милиона души, който е блокиран от 16 години – ще се разпространи към Западния бряг и Йерусалим.

Мощни сили на израелската армия претърсват райони, в които са проникнали вчера бойци на Хамас. Късно през нощта те освободиха заложници в кибуц Беери и град Офаким, като убиха нападателите. Говорител на израелската армия обаче предупреди, че операциите за неутрализиране на терористите продължават с неотслабваща интензивност.

Политическите анализатори говорят за фиаско на израелските разузнавателни служби, тъй като мащабната атака, предприета от Хамас, изненада всички.

Извънредният съвет за сигурност на премиера Нетаняху даде зелена светлина за атаки срещу военни и административни цели на Хамас и Палестинския ислямски джихад. В същото време в ивицата Газа бяха прекъснати електрозахранването, както и доставките на гориво и стоки.

Осама Хамдан, лидерът на Хамас в Ливан, каза пред агенция Ройтерс, че съботната атака ще принуди арабските държави да осъзнаят, че без край на израелската окупация не може да има мир и стабилност в по-широкия регион.

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание днес, за да обсъди събитията в Близкия изток. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова международната общност да положи “дипломатически усилия за избягване на по-широк пожар” в региона поради ескалацията на конфликта между Израел и Хамас.

Президентът на САЩ Джо Байдън увери по телефона израелския премиер Бенямин Нетаняху, че подкрепата на САЩ за Израел е „непоколебима и даденост“.

ЕС и много европейски правителства “категорично осъдиха” терористичните атаки.

Иран, заклет враг на Израел, приветства атаките на Хамас. Демонстрации на солидарност с палестинците бяха проведени в Ливан, Ирак, Сирия и Йемен, като израелските и американските знамена бяха изгорени от протестиращи.

Целта на израелското правителство е да “унищожи военния и административния капацитет на Хамас и Ислямския джихад, като ги отслаби за много години напред”, се казва в кратко изявление, публикувано след маратонско 12-часово заседание на Съвета за национална сигурност на Израел. който приключи малко след 2 часа сутринта в неделя.

В съобщението се подчертава, че “първият етап от военната операция на Израел е завършен успешно, възстановявайки контрола над граничните селища, където нахлуха въоръжени групировки на Хамас”. Накрая се добавя, че “войната ще бъде дълготрайна”.

Обменът на огън обаче продължи до ранните сутрешни часове в град Сдерот, съсредоточен върху сградата на местния полицейски щаб, в която група от петима въоръжени мъже от Хамас продължиха да бъдат вътре. От друга страна, елитни сили на армията и полицията успяха да освободят невредими израелски граждани, които бяха държани като заложници повече от 12 часа от въоръжени лица на Хамас в кибуц Беери. По същото време в град Офаким бяха освободени двама възрастни заложници, които бяха заловени от група въоръжени мъже от Хамас в апартамента им.

 

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*