Срещи в Ню Йорк за определяне на следващите стъпки по кипърския проблем

Среща между генералния секретар на ООН и турския президент ще “определи следващите ходове” по кипърския проблем, каза президентът Никос Христодулидес в Ню Йорк в понеделник.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш трябва да се срещне с турския президент Реджеп Тайип Ердоган във вторник.

Според дипломатически източници се очаква Гутериш да попита Ердоган дали приема назначаването на специален пратеник по кипърския проблем, съобщи Кипърската информационна агенция.

Нещо повече, източниците казаха, че ако позицията на Турция е негативна, тогава е важно да се види как това ще бъде оправдано, тъй като един пратеник би получил задачата да открие перспективите за възобновяване на преговорите.

Източниците също така отбелязват, че лидерът на кипърските турци Ерсин Татар, който ще се срещне с Гутериш в събота, няма да взема никакви решения без ръководството на Турция.

Президентът Н.Христодулидис трябва да говори на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН в сряда и да се срещне с Гутериш в петък.

Очаква се планирана среща между гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и Ердоган да включва и кипърския проблем.

Христодулидес каза, че „посланията са ясни“ от миналите му усилия и че трябва да бъде назначен специален пратеник, който да установи перспективите за възобновяване на преговорите.

Той каза, че срещите му в Ню Йорк, както и тези на външния министър Константинос Комбос, имат три цели.

Първият и най-важен е свързан с кипърския проблем и отварянето на път първо за назначаване на пратеник и след това за подновяване на преговорите.

Втората се отнася до енергетиката в светлината на усилията на ЕС да сложи край на енергийната зависимост от Русия и да установи нови енергийни маршрути. Срещите на Христодулидес в Ню Йорк отразяват това.

Дипломатическите източници казаха, че е важно Кипър да се използва за транспортиране на газ до Европа, както и определени количества да бъдат транспортирани до Египет.

Третата цел е свързана с привличането на качествени инвестиции в Кипър, особено от САЩ.

 

 

 

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*