Срещата в Давос – „изключително значима”

Кипърското правителство определя срещата в Давос като изключително значима за бъдещето на страната, след направените срещи с Генералния секретар на ООН Бан ки Мун и вицепрезидента на САЩ.

DavosПрезидентът Никос Анастасиадис и кипърският турски лидер Мустафа Аканджъ се срещнаха вчера в кулоарите на СИФ  с Ген.секретар на ООН Бан ки Мун, като на нея присъства и специалния съветник на ООН за Кипър Еспен Барт Ейде.

Ръководителят на ООН похвали усилията на двамата кипърски лидери усилията в търсене на решение на кипърския въпрос, като призова международната общност да помогне.

Пред пресата той заяви: „Имах много изчерпателна дискусия  за състоянието на преговорите в Кипър”. Искам да ги поздравя за усилията им. Постигнат е значителен напредък през последните осем месеца, което показва, че с политическа воля е възможно да постигнем компромиси дори и по най-трудните въпроси. За всички ни е ясно, че все още остават редица чувствителни и трудни въпроси.”

1Шефът на ООН насърчи двамата лидери да “продължат да работят неуморно, за намирането на цялостно решение на кипърския въпрос възможно най-скоро, за благото на всички кипърци.”

Той ги призова също така да “се възползват от текущата положителна посока”, добавяйки, това ще бъде от решаващо значение, тъй като те се придвижват  напред, за да се справят с всички трудности.

Бан ки Мун призова “всички заинтересовани международни играчи, особено гарантите, да направят всичко възможно, за да се улеснят и подпомогнат лидерите, в стремежа им за преодоляване на разделението на Кипър.”

Президентът Анастасиадис се срещна и с вицепрезидента на САЩ Джо Байдън, който в събота ще посети Анкара и ще се срещне с турски държавни служители, ца да обсъдят въпросите за Кипър.

В допълнение, Анастасиадис и Байдън обсъдиха сигурността и въпроси, свързани с енергопотреблението, отнасящи се до източния средиземноморски регион.

Срещата в Давос се наблюдава много внимателно от опозицията на острова, която иска искрени отговори след завръщането на президента Анастасиадис от Швейцария.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*