Европейският съд и Кипър в диспут за закона за пенсиите

Кипър е в нарушение на законите на ЕС, тъй като все още не е отменено със задна дата, считано от 1 май 2004 г., за възрастовите критерии в закона за пенсиите, което възпира кипърски работници да напускат държавата и да работят в друга държава-членка на Евросъюза, постанови Европейският съд.

Това води до неравно третиране на работници имигранти, включително тези, които работят в институциите на Европейския съюз или на друга международна организация, както и държавните служители, които работят в Кипър. Кипър е изправен пред съда от Европейската комисия през ноември 2014 по чл.27 от Закона за пенсиите.
Според Комисията, съществува разлика в третирането между длъжностни лица от държавната администрация и служители, които работят в друга държава-членка в международни органи или в ЕС. Разликата е, че само работници, които са на служба в  Кипър могат да се възползват от членове 24 и 25 от Закона за пенсиите и запазват своите пенсионни права, дори ако те не отговарят на критерия възраст от 45 или 48 години.

„От друга страна, работниците, които са упражнили правото си на свободно движение и работят в друга държава членка на ЕС, не разполагат с възможността да разчитат на тези членове от закона за пенсионирането и губят своите пенсионни права”, заяви Комисията.

Законът за пенсионирането гласи, че длъжностно лице, което подаде оставка доброволно от работното си място на острова и работи в друга държава-членка на ЕС, и което не отговаря на възрастовия критерии от 45 или 48 години, в зависимост от случая, лицето може да получи само еднократната сума и губи правото си на пенсия, дори ако то е направило минималния осигурителен период от пет години в страна на ЕС.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*