Любопитно за Свети Валентин

Само САЩ, Канада, Мексико, Франция, Австралия и Великобритания са обявили Св. Валентин за национален празник.

Това обаче не пречи в много други държави да има различни обичаи.

Във Великобритания повечето вестници и списания публикуват различни песни, стихове и сонети относно Валентин.

 

Как се празнува Св. Валентин

В Уелс правят „дървени любовни лъжици”, които се раздават като подаръци на 14 февруари. Сърцата, ключовете и ключалките, са най-често срещаните декорации. Подтекстът е повече от ясен „Отключи сърцето си за мен”.

Шотландия правят фестивал по случай Свети Валентин. Младите самотни хора пишат имената си на лист и след това се тегли жребий, който съчетава самотни мъже и жени в двойки. Ето как много млади двойки са станали семейства заради този празник. Фестивалът продължава с бурни танци, а понякога и с размяна на подаръци.

В Италия навремето се празнувал Пролетен фестивал, провеждан на открито, предимно от младежи. На фестивала свирела музика, пеели се песни и се четели стихове. В Торино все още има обичай, годижите да се провеждат именно на този дата.

Също така ден преди Св. Валентин хората си накупуват сладки и бонбони, с които украсяват домовете си и най-вече трапезата.

Германците са по-непретенциозни към този празник. По принцип те си раздават валентинки и подаръци по всяко време на годината. За тях е достатъчно просто да се почувстват влюбени.

Французите обаче имат цяла церемония за незадомените, които трябва да се нарисуват или снимат и да окачат снимките на вратата на своите влюбени. Ако половинката не ги хареса, трябва да се изгори портрета до залез слънце. Специални поздравителни картички се разменят по английски тертип.

В Дания предпочитат „невидими”картички, т.е. картички, чиито надписи се появяват само когато се доближат до топлина – вие може да си направите такива ако пишете с лимонов сок.

В Австралия по време на златната треска съществувал следният обичай – ако някой открие злато в деня на Св. Валентин, трябвало да плати валентинките на всички ергени в мината. Разбира се, след като не плащали те, ергените си поръчвали невероятни картички – коприна, сатен, скъпи аромати, златни букви и какво ли не още.

Подготвихте ли валентинка за вашия любим-а? Ако не сте, побързайте, празника чука на вратата!

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*