КИПЪР: Въвеждането на цена за найлоновата торбичка е само въпрос на време

Тази седмица Англия въведе такса от 5 пенса на найлонова торбичка в големите супермаркети, но докато англичаните използват само 140 торбички на човек през миналата година, в Кипър цифрата е повече от двойно на тази. В Кипър все още се водят дебати по този въпрос и използването нанайлонови торбичкиостававъпрос наиндивидуално преценка.

nailonovi_plikcheta2Ерата на ширещата се употреба – 400 найлонови торбички на човек годишно, е само въпрос на време да приключи. В резултат на решения, взети от ЕС, държавите-членки ще трябва или да наложат цена на найлоновите торбички до края на 2018 или да ограничат годишното потребление на найлонови торбички до 90бр. на човек годишно до края на 2019г. и по-нататъшно намаляване на този брой до 40 до края на 2025г. Дискусиите в Кипър се влачат с години с различни заинтересовани страни, които притежават различни гледни точки по темата.
Супермаркети са отворени за дискусии с Министерството на околната среда, а някои големи супермаркети вече предлагат и платнени торбички. Новият закон ще даде на хората мотивация да използват по-малко торбички точно както се случи със закона за тютюнопушенето на закрити и обществени места, а и ще спести огромни суми на самите супермаркети. Lidl вече е въвел такса за найлонови торбички в Кипър. Компанията твърди, че те вече са приведени в съответствие с директивите на ЕС по отношение на намаляване на потреблението на найлонови торбички.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*